Rigspolitiet strammer regler: Danskerne kan forvente bøder og forbudszoner
Trods politiets advarsler er det stadig svært for nogle at holde den fornødne afstand.
Rigspolitichef Thorkild Fogde erkender, at politiet er nødt til at ændre strategi, efter hundredvis af danskere stimlede sammen i solen torsdag, blandt andet på Islands Brygge i København.
- Situationen på Islands Brygge gled politiet af hænde torsdag aften. Det gik på en måde, som ikke er tilfredsstillende, og som politiet ikke kan være tjent med.
- Nu tager vi de nye forbudsværktøjer i brug, og vi kommer også til at operere med mere straf, vi kommer til at gå tættere på i forhold til at give bøder, siger rigspolitichefen til TV 2.
På Islands Brygge blev der torsdag uddelt ni påbud, hvor politiet krævede, at forsamlinger på over ti blev opløst, men der blev ikke uddelt nogle bøder.
Indtil nu har politiet haft en såkaldt dialogsøgende strategi, hvor målet har været at løse problemet ved at tale med de pågældende borgere.
Nødsituation ikke ovre
Situationen torsdag har alligevel ændret den hidtidige strategi.
Se, hvordan københavnerne stimlede sammen torsdag, i videoen herunder:
- Det er klart, at selvom politiet gerne vil dialog og gerne vil løse problemerne, så kan vi ikke acceptere, at samfundet glider tilbage i en tro på, at den nationale nødsituation er overstået. Det er den ikke, siger Thorkild Fogde.
Siden torsdag aften har Rigspolitiet i samarbejde med de enkelte politikredse lokaliseret op mod 40 steder, hvor folk normalt samler sig, når solen skinner.
Mere opsyn i butikker
Stederne er nu gjort til tydeligt afmærkede advarselszoner, hvor betjente kan bede folk om at bryde op. Kan folk ikke finde ud af at holde den fornødne afstand, kan zonerne blive reelle forbudszoner, oplyser Thorkild Fogde til TV 2.
- Nu har vi i første omgang lavet en advarselszone, men hvis den zone ikke bliver respekteret, og disse ting bygger op igen, så bliver der forbudszoner, ikke kun på Islands Brygge, men også andre steder.
Rigspolitichefen nævner som eksempel, at også butikker vil opleve mere opsyn, da mange borgere bekymret har henvendt sig og meddelt, at folk ikke kan holde afstand i supermarkedskøen, de tydelige afmærkninger til trods.
Stadig problemer med at holde afstand
Efter Rigspolitiets udmelding minder også flere politikredse borgerne om, at de er til stede ved advarselszonerne. Her er det stadig ikke alle, som kan finde ud af at holde afstand.
Østjyllands Politi melder om alt for mange mennesker ved flere steder i Aarhus.
- Det duer ikke, skriver kredsen på Twitter.
320 er i skrivende stund indlagt med covid-19 i Danmark, heraf er 69 personer på intensiv. 403 er døde efter smitte med coronavirus. Få alle de seneste tal her.