Myndigheder øger fokus på opsporing og isolation: Kan være nøglen til at åbne Danmark mere, siger eksperter
Forskere fra Roskilde Universitet mener, at man med strategien kan komme lidt tættere på normaltilstanden.
Test, isolation og smitteopsporing.
Det er tre områder, som de danske sundhedsmyndigheder i de kommende uger vil have et "intensiveret fokus på".
Det skal ske ved hjælp "identifikation af smittede, selv-isolation ved sygdom, støtte til isolation ved behov og smitteopsporing af nære kontakter", skriver Sundhedsstyrelsen i en statusrapport fra onsdag.
Forskere: Det virker
Ifølge to forskere fra Roskilde Universitet kan en strategi som den være nøglen til at åbne Danmark yderligere i den nærmeste fremtid.
Lone Simonsen, der er professor i folkesundhedsvidenskab, har sammen med kollegaen Viggo Andreasen udført en række beregninger, som viser, at Danmark ved hjælp af karantæne og smitteopsporing kan komme tættere på en form for normaltilstand.
Men vi skal vel at mærke stadig holde en vis form for afstand:
- Vi kan se, at smitteopsporing og karantæne kan virke sammen med social afstand til at reducere smittetrykket, siger Viggo Andreasen til TV 2.
Hvis man følger den praksis, så kan danskerne tillade sig at have kontakt til over halvdelen af de personer, man havde kontakt til inden epidemien, og stadig have styr på den overordnede smittekurve.
Beregningerne, som er blevet lagt ud i fuld form på Videnskab.dk, er behæftet med usikkerhed, og er endnu ikke blevet fagfællebedømt.
Professor Lone Simonsen er dog en af de forskere i Danmark, der er med til at rådgive Sundhedsstyrelsen, og derfor kan nogle af tankerne også spores i Sundhedsstyrelsens seneste rapport fra i onsdags.
Sundhedsstyrelsen har retningslinjer på vej
I rapporten vurderer Sundhedsstyrelsen også, at danskerne er i stand til at gå i karantæne i egne hjem:
- På baggrund af danske boligstandarder og det generelle uddannelsesniveau er det vurderingen, at hovedparten vil have rammerne og evnerne til at organisere effektiv selv-isolation i eget hjem, skriver styrelsen.
Forskerne fra Roskilde Universitet argumenterer dog også for, at man kan tage tomme hoteller i brug til karantæne, hvis det måtte blive nødvendigt.
I Sundhedsstyrelsens rapport fremgår det, at styrelsen arbejder på tiltag til de personer, der ikke selv kan gå i isolation.
Sundhedsstyrelsen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at stille op til interview med TV 2 om, hvornår og hvordan man vil intensivere indsatsen. Det fremgår dog af de seneste retningslinjer, at man snarest vil begynde at teste "nære kontakter til person med bekræftet COVID-19 på dag 4, 6 og 8 efter kontakt".
Det er forventningen fra Sundhedsstyrelsen, at det vil resultere i omtrent 15.000 tests om dagen i hverdagene.
I skrivende stund har Sundhedsstyrelsen dog endnu ikke udarbejdet en egentlig retningslinje for smitteopsporingen, men den er "under udarbejdelse" og vil blive implementeret snarest.