Coronavirus

Minister afviser forslag til tidlig genåbning

Det står nu klart, at elever fra 6.-10. klassetrin ikke vil blive genforenet med lærere og klassekammerater lige foreløbig. 

Tidligere på ugen tilbød landets lærerstuderende sig som vikarer, så landets skoler kunne genåbne for de ældste elever.

I forslaget lød det blandt andet, at man oprettede en jobbank for at skaffe lærervikarer og arrangerede eftermiddagsundervisning mellem klokken 13 og 18 for færre elever.

Men en tidlig genåbning bliver ikke aktuel.

Det understreger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fredag i 'Go’ morgen Danmark'.

Ifølge ministeren har hun modtaget mange løsningsforslag, men ingen vil blive taget i brug inden tidligst 11. maj, og de ældste klasser må blive hjemme indtil da, lyder det.

- Vi kan først åbne for de store, når vi i forhold til det samlede smittetryk i Danmark kan se, at vi har kontrol over virussen, lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

Jobbank skal lette læreres arbejde

Tirsdag lød det fra Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og flere folketingspartier, at et af problemerne ved at åbne op for de større elever er, at der mangler undervisere.

Som løsning på det problem tilbød landets lærerstuderende derfor at oprette en jobbank, hvor Danmarks 12.000 lærerstuderende kunne oprette en profil, så skolerne kunne hurtigt kunne finde kvalificeret arbejdskraft.

Forslaget blev modtaget med begejstring fra blandt andet Kommunernes Landsforening, men ministeren finder det ikke forsvarligt at genåbne skolerne for de større elever.

Pernille Rosenkrantz Theil anerkender "den kreative idé", men påpeger, at det ikke er manglen på lærere, der afholder regeringen fra at åbne op for de ældste klassetrin.

- Når der ikke er åbnet op for de store endnu, så er det simpelthen fordi, at det antal mennesker, der kan mødes af gangen, for at smittekæden ikke bliver for stor, ikke kan være større, end det er nu, forklarer hun.

Lærerstuderende ærgrer sig

Rasmus Holme, der er forperson for Lærerstuderendes Landskreds, er ærgerlig over, at ideen bliver sparket til hjørne.

- Vi tager udgangspunkt i sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men vi vil stadig gerne hjælpe, og vi er klar til at træde til under alle omstændigheder for at hjælpe skolen, siger han.

Tanken om en jobbank for de studerende er dog ikke død, lyder det.

Selvom der ikke bliver tale om fysisk undervisning lige foreløbig, understreger Rasmus Holme, at de vil arbejde videre med jobbanken, hvor folkeskolelærerne får mulighed for at få kontakt til lærerstuderende, hvis de får behov for ekstra hjælp.

Nogle af de ældste elever kan komme i skole

De mindste klasser er tilbage i skole igen, men eleverne fra 6.-10. klasse må væbne sig med tålmodighed lidt endnu.

De kommer tidligst tilbage på skolebænken 11. maj, hvor regeringens nuværende restriktioner er forlænget til, lyder det fra ministeren.

Børne- og undervisningsministeren understreger dog, at skoler og uddannelsesinstitutioner ikke er lukket for dem, "der har det svært".

- Dem, der taber allermest, når der er en krise, det er dem, der har det svært på hjemmefronten. Derfor er de undtaget, og har faktisk været det hele vejen igennem, siger Pernille Rosenkrantz Theil.

Se hele indslaget med Pernille Rosenkrantz-Theil i 'Go’ morgen Danmark' på TV 2 PLAY