Coronavirus

København arbejder med politiet om muligt opholdsforbud: Disse tre steder kan blive ramt

København drøfter i disse timer med politiet, hvordan man kan sikre, at færre mennesker stimler sammen.

Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, deler politiets bekymring for de store forsamlinger, der de seneste dage har vist sig flere steder i hovedstaden.

Han peger særligt på tre områder, hvor problemet er stort:

  • Islands Brygge
  • Amager Strand
  • Sandkaj i Nordhavnen.

- Efter at vi har fået det gode vejr, er alt for mange mennesker stimlet sammen for tæt på hinanden. Der er ingen tvivl om, at det skaber en stor risiko for smittespredning ved de her hotspots, siger Frank Jensen.

Fredag formiddag drøfter Københavns Kommune derfor med politiet, hvordan man i samarbejde kan løse problemet.

- Vi overvejer sammen med Københavns Politi situationen på de her tre steder. Det er politiet, der har myndigheden, men vi samarbejder med politiet om, hvordan det her kan eksekveres, siger overborgmesteren.

Professor i virologi Allan Randrup Thomsen bakker op et muligt forsamlingsforbud.

- Det er desværre relevant, når folk ikke kan forstå, at de skal holde to meters afstand. Det havde været bedre, hvis folk af sig selv overholdt to meters afstand. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, så giver sådan et forbud absolut mening, for vi skal overholde den afstand, hvis vi ikke vil have, at smittespredningen tager til igen, slår han fast.

Kan ende med opholdsforbud

Rigspolitichef Thorkild Fogde kom torsdag aften med en løftet pegefinger til dem, der samlede sig i solen, og advarede om, at det kan medføre et opholdsforbud.

Det vil betyde, at man ikke må sætte sig på græsplæner eller bænke på udvalgte områder.

Torsdag fortalte Thorkild Fogde til TV 2, at Rigspolitiet er i færd med at indsamle oplysninger fra politikredsene, så man får en idé om omfanget af problemet på landsplan.

- Vi har set nogle enkeltstående problemstillinger, som er uacceptable. Er det en landsdækkende situation, vil vi kigge på de enkelte steder, og så kan der komme opholdsforbud, sagde han.

Der har været masser af solskin over landet den seneste tid, og det har lokket flere danskere ud af deres hjem.

Politiet kan lukke bestemte områder ned

Forsamlingsforbuddet, der medfører et loft for forsamlinger på maksimalt 10 personer, gælder både i det offentlige rum og ved private arrangementer. Det blev indført 17. marts, efter en hastestramning blev vedtaget i Folketinget.

Dermed fik politiet med en hastelov mulighed for at forbyde adgangen til bestemte områder, hvor der er mistanke om, at flere end ti personer vil forsamle sig.

Med den nye lov vil politiet eksempelvis kunne forbyde adgangen alene på antagelsen af, at en gruppe vil forsamle sig på stedet, hvor de med den tidligere lov først kunne gribe ind, når der var en konkret forsamling på stedet.