Coronavirus

133 plejehjemsbeboere er døde med coronavirus

WHO anslår, at op mod halvdelen af alle dødsfald i forbindelse med coronavirus i Europa er sket på plejehjem.

Plejehjemsbeboere udgør en tredjedel af alle coronrelaterede dødsfald i Danmark.

Det viser en ny rapport fra Statens Serum Institut. Af rapporten fremgår det, at der er blevet bekræftet i alt 425 tilfælde af covid-19 hos beboere på plejehjem i Danmark.

Heraf er 133 afgået med døden, mens de var syge med covid-19. I Danmark er i alt 403 personer døde, mens de var syge med covid-19.

Personerne er døde indenfor 30 dage, efter de blevet konstateret syge. Det er sket på 88 plejehjem i 45 kommuner, fremgår det af rapporten. Det svarer til, at der er bekræftet coronavirus på ni procent af de danske plejehjem.

88 af dødsfaldene blandt plejehjemsbeboere er registreret i Region Hovedstaden.

Sundhedsminister kalder det alvorligt

Resultatet fra landets 932 plejehjem bekymrer ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som kalder det en alvorlig tendens, man også ser i andre lande. Han mener, at det blot understreger, hvor vigtigt det er, at der tages hånd om de ældre.

- De er blandt de mest udsatte, hvis de bliver smittet af coronavirus, siger han i en pressemeddelelse.

Ministeren siger videre, at han grundet de alvorlige tal nu har indkaldt folketingspartiernes ældreordførere til forhandling om initiativer på området.

- Denne rapport viser de forfærdelige konsekvenser af smittespredning på plejehjemmene, siger Magnus Heunicke.

Nogle plejehjem mere udsat end andre

Ifølge Statens Serum Institut har 13 plejehjem været særligt udsat, da der på hver af disse er registreret ti eller flere smittede beboere.

Der er tale om otte plejehjem, hvor der er mellem 10 og 14 smittede, og fem plejehjem, hvor der er mindst 15 smittede. Alene på disse fem plejehjem er der i alt 100 smittede.

Derfor er det ifølge Seruminstituttet vigtigt at stoppe udbruddene på disse plejehjem ved at isolere de syge og sikre, at sundhedspersonale ikke bringer smitten fra beboer til beboer.

Derudover påpeger instituttet, at der sandsynligvis er flere smittede, end man er klar over.

- Med øget testning af plejehjemsbeboere og personale vil antallet af tilfælde tilknyttet plejehjem øges, står der i rapporten, hvor det samtidig fremgår, at den øget testning giver vigtig viden for at implementere forebyggende tiltag på de enkelte plejehjem.

Halvdelen af de berørte plejehjem har ifølge Statens Serum Institut formået at holde smitten på under fem personer. Plejehjemsbeboere med bekræftet covid-19 var i gennemsnit 81 år.

WHO: Op mod halvdelen af dødsfald i Europa er på plejehjem

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at omkring halvdelen af alle coronavirus-dødsfald i Europa er sket på plejehjem.

- Det er en menneskelig tragedie, der er umulig at forestille sig, sagde WHO’s europæiske direktør, Hans Kluge, torsdag på et pressemøde i København.

Kluge siger endvidere, at ældrecentre og plejehjem i Europa indtil videre har været et overset problem, hvor der er akut behov for at gentænke måden, de fungerer på.

Mange europæiske lande har indtil videre kun talt de covid-19-dødsfald, der er registreret på hospitalerne. I Frankrig har man for få uger siden valgt at indberette dødsfald på plejehjem som en del af statistikken, og landet vurderer, at omkring 40 procent af landets coronarelaterede dødsfald er sket på plejehjem.