Samfund

Wordfeud, vinduessamtaler og højtlæsning: Her er 12 gode måder at holde god kontakt med dine ældre

Der findes masser af kreative måder at holde kontakten med sine forældre og bedsteforældre, der måske er isoleret som følge af corona-krisen.

I snart seks uger har mange ældre landet over været isolerede fra familie og venner, som følge af corona-udbruddet.

Og den manglende kontakt har gjort flere ældre ensomme. De savner deres familier.

Social kontakt er helt essentiel for os alle, også selvom det ikke kan ske i det fysiske møde. Ellers kan det føre til frustration, ensomhed og i værste fald depression.

Det forklarer psykolog og næstformand hos Psykologiforeningen og psykolog Nikolai Roitmann.

- Jeg vil opfordre til, at man har så meget social kontakt som overhovedet muligt. Man kan erstatte sine besøg med anden form for kontakt og være kreativ i måden, man gør det på, siger han.

Telefon og Facetime er blandt nogle af de mest populære måder at være i kontakt med hinanden på under corona-krisen. Men der findes et hav af kreative løsninger, der kan skabe glæde.

Ældre Sagen, FOA, Næstformand for Dansk Psykologi Forening, Nikolai Roitmann og Familievejleder Lola Jensen giver her deres bud på, hvordan børn og voksne og bedsteforældre kan være sammen i corona-tider.

12 gode og kreative løsninger til at holde kontakt med de ældre

 1. Hold øjenkontakten på Skype og Facetime

  Skype, Facetime og en række andre videochattjenester giver en god mulighed for at få tilfredsstillet sit sociale behov. Man kan se modtagerens ansigt, holde øjenkontakt og få følelsen af nærhed. 

  Ulempen kan til gengæld være, at nogle ældre har svært ved at håndtere teknologien. På den måde kan det skabe stor frustration, hvis de ikke kan administrere det.

 2. Tal frit i telefonen

  De fleste kan føre samtaler over telefonen. Fordelen ved at bruge den er, at man er mere fri til at sige, hvad man vil, fordi man ikke sidder over for hinanden og skal forholde sig direkte til hinanden. Nogle har også lettere ved at tale om svære ting på telefonen fremfor Skype eller ansigt til ansigt.

 3. Få reflektionerne ned i et brev

  Brevet er et godt refleksionsmiddel. Her har man god mulighed for fordybe og forklare sig. Det kan være godt at sende et brev, hvis man vil skrive noget uforstyrret, mener næstformanden i Dansk Psykologi Forening. Ulempen er selvfølgelig, at man ikke får nogen direkte respons.

 4. Snak eller syng ved vinduet

  Bor den ældre pårørende i stueetagen kan man få en god snak med vinduet åbent. Nogle pårørende synger sågar en sang eller spiller musik for den ældre. 

  Men vær opmærksom på, at det kan være rigtig svært at holde afstand, når man mødes fysisk. Du vil ofte blive motiveret til at gå tættere på. 

   

 5. Send blomster, perleplader og gaver

  Selvom samtaler er vigtige, kan små gaver til de ældre pårørende også bringe stor glæde. Det er en god måde at signalere, at man er der for hinanden. 

  Børn har det også sjovt med at lave gaver, for eksempel perleplader og gækkebreve. 

 6. Lav et arrangement ude i fremtiden

  Det kan godt være, du ikke kan mødes med din mor, bedstefar eller ældre pårørende lige nu. Men på et tidspunkt kan det igen lade sig gøre. Et af rådene fra Ældre Sagen er derfor, at man taler om og måske ligefrem planlægger et arrangement ude i fremtiden, så man har noget at se frem til, når man igen kan ses.

   

 7. Sæt en ramme for mødet med bedsteforældre og børnebørn

  Det er vigtigt at bibeholde kontakten mellem bedsteforældre og børnebørn, men tænk dig godt om, hvis du skal sætte et møde op på Skype eller lignende. 

  I skal aftale, hvornår I mødes, og sætte en god ramme om mødet, ellers risikerer I nemt, at børnene er ufokuserede eller ikke ved, hvad de skal sige. 

 8. Spil online-spil sammen

  Der findes masser af spil-apps og online-spil, børn kan spille med sine bedsteforældre. Man kan for eksempel spille Wordfeud, UNO eller andre spil alt efter barnebarnets alder.

 9. Giv barnebarnet nogle opgaver

  Bedsteforældre kan med stor fordel give deres børnebørn en opgave, som de kan udføre for dem, når de mødes på Facetime. Så har mødet nemlig fået en ramme.

  De kan eksempelvis lave en gymnastikopvisning for dem. Finde fem slags blomster i skoven, de skal vise dem. Male på sten til dem eller lignende. 

   

 10. Læs historier og fortæl om barndomsminder

  Klokken 17 læser morfar højt! Hvis dit barn er gammelt nok, kan du med fordel lave en fast aftale hver dag, hvor bedstefar eller bedstemor læser højt.

  Hvis man som bedsteforælder har mod på det, kan man måske også fortælle historier fra ens egen barndom og vise billeder til ”fra dengang” til børnebørnene.

 11. De mindste må nøjes med et fotoalbum

  Børn skal have et sprog og være omkring 2,5 år, før de kan kommunikere med bedsteforældrene på for eksempel Skype. De yngre er for små til helt at forstå, hvad der sker, og kan blive forvirrede over, hvad der sker. 

  Derfor kan man eventuelt lave et lille familiealbum med billeder af bedsteforældrene, som man kan tage frem og kigge på med de mindste.

 12. Banko på Facetime

  Man kan også spille almindelige spil med lidt større børn over Skype og Facetime.

  Prøv for eksempel at samle bedsteforældre og resten af familien til et spil banko på Facetime. 

Kilder: Ældre Sagen og FOA

Psykolog og Næstformand i Dansk Psykologi Forening, Nikolai Roitmann: Punkt 1-5

 Familievejleder Lola Jensen: Punkt 7-12