Coronavirus

Politiet varsler nye tiltag - vil forhindre for store forsamlinger

Smittefaren er der stadig, lyder formaningen fra rigspolitichefen. Han bliver bakket op af forbundsformanden i Politiforbundet.

Der har været masser af solskin over landet den seneste tid, og det har lokket flere danskere ud af deres hjem.

Men chefen for Rigspolitiet Thorkild Fogde er bekymret for coronasmitte, når mange mennesker stimler sammen.

- Smittefaren er ikke drevet over, og Rigspolitiet er i dialog med politikredsene om problemet, skriver han blandt andet på Twitter.

Kan komme opholdsforbud

Overfor TV 2 uddyber Thorkild Fogde, at han godt kan forstå, at reglerne kan virke komplicerede, når for eksempel skoler og dagtilbud igen er åbne, og frisører har slået dørene op. Men han siger:

- Politiets anvisninger har været præcise. Hold afstand og lad være med at søge hen, hvor andre søger hen. Og det er det sidste, der kikser.

Thorkild Fogde fortæller, at Rigspolitiet er i færd med at indsamle oplysninger fra politikredsene, så man får en idé om omfanget af problemet.

Der har været masser af solskin over landet den seneste tid, og det har lokket flere danskere ud af deres hjem.

- Vi har set nogle enkeltstående problemstillinger, som er uacceptable. Er det en landsdækkende situation, vil vi kigge på de enkelte steder, og så kan der komme opholdsforbud. Det betyder, at der må man ikke sætte sig på græsplænerne eller bænkene, siger Thorkild Fogde.

Han understreger, at det afhænger af tilbagemeldingen fra politikredsene, men siger, at der "nok vil komme nye tiltag".

- Vi kommer til at varsle nogle områder, hvor folk skal være forsigtige med at samles. Kommer man til et område med mange samlet, så vær forsigtige og gå et andet sted hen.

Københavns Politi oplyser, at der er blevet givet ni påbud i kredsen i løbet af torsdagen, og at der fortsat ikke er givet nogen bøder for at bryde forsamlingsforbuddet.

Politikredsene i Nordjylland, Sydøstjylland, Midt- og Vestsjælland, Københavns Vestegn og Bornholm har ikke udstedt hverken bøder eller påbud. Det er endnu ikke lykkedes at få fat i de øvrige kredse.

Forbundsformand er "dybt rystet"

Tidligere torsdag for Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, til tasterne i forargelse over københavnerne, der befandt sig tæt sammen på Kalvebod Brygge og Islands Brygge. De følger - ifølge Oxfeldt - ikke Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

- Jeg er dybt rystet og enormt skuffet. Netop været forbi Kalvebod Brygge og kigget over på Islands Brygge. Hvad sker der dog med jer, københavnere?

Han kalder synet, der mødte ham, "rent fluepapir", og siger, at han har givet beskeden videre til politiet.

Ny hastelov

Forsamlingsforbuddet, der medfører et loft for forsamlinger på maksimalt 10 personer, gælder både i det offentlige rum og ved private arrangementer. Det blev indført 17. marts, efter en hastestramning blev vedtaget i Folketinget.

Dermed fik politiet med en ny hastelov mulighed for at forbyde adgangen til bestemte områder, hvor der er mistanke om, at flere end ti personer vil forsamle sig.

Med den nye lov vil politiet eksempelvis kunne forbyde adgangen alene på antagelsen af, at en gruppe vil forsamle sig på stedet, hvor de med den tidligere lov først kunne gribe ind, når der var en konkret forsamling på stedet.

Har du hørt eller set noget, som du mener, at TV 2 skal vide?
Tak for din henvendelse.

I første omgang blev forsamlingsforbuddet på 10 mennesker forlænget til 30. marts, efterfølgende til 14. april, dernæst til 18. april og ultimativt til 11. maj - alene for at mindske smitterisikoen.

Henover sommeren vil loftet over det tilladte antal mennesker til forsamlinger være maksimalt 500 mennesker. Det er dog ikke vedtaget, hvornår det vil gælde fra.