Partier forhandler om genåbning - her er eksperternes bud på, hvad der åbner hvornår

Mens arbejdspladser ligger højt på politikernes genåbningsliste, har danskerne længere udsigter til en tur på stadion eller i biografen.

Torsdag mødtes Folketingets partier for at forhandle næste fase af genåbningen af Danmark

Men danskerne må vente på svar på, hvordan næste genåbningsetape ser ud.

- Det er en proces, hvor politikerne har bedre tid end tidligere, da de ikke står over for en yderligere åbning lige nu og her, siger politisk analytiker på TV 2 Hans Redder.

Det skyldes, at de afventer effekten af den seneste åbning, hvor af dele af det liberale erhvervsliv blev åbnet, siger han.

Tidligere på dagen lancerede Venstre fem principper for genåbningen, som blandt andet indeholder genåbning af cafeer og restauranter. Flere partier har også været ude med krav om, at få de ældre elever tilbage i skole.

Herunder kan du læse en professor i virologis vurdering af, hvad der ud fra et sundhedsfagligt perspektiv giver mening at genåbne. Og politisk redaktør Troels Mylenbergs vurdering af, hvad man politisk vil prioritere.

Tallene i listen har ingen betydning for, hvad der åbner først. Kig i stedet på vurderingen i bunden af hvert punkt.

Her kan Danmark blive genåbnet først

  1. Arbejdspladser og erhvervsliv

    Det er erhvervsliv og arbejdspladser, der er mest politisk fokus på lige nu, vurderer Troels Mylenberg, politisk kommentator på TV 2.

    Men selvom flere arbejdspladser formentlig vil blive åbnet, er det vil ikke være alle, der skal møde på arbejde, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin.

    - Man bliver nødt til at åbne i moderat grad for at undgå en voldsom smittespredning.

    Han vurderer derfor, at regeringen formentlig vil genåbne offentlige kontorer eller detailhandel, da det er erhverv, hvor man til en vis grad kan kontrollere smittespredningen.

    - Man vil formentlig ikke åbne begge dele, men enten offentlige kontorer eller detailhandel, siger Søren Riis Paludan.

    Troels Mylenberg mener, at regeringen vil genåbne arbejdspladser som noget af det første.

    - Der er mange – både regeringen og flere af de andre partier – der gerne vil prioritere dem, der har en virksomhed, som er ved at dø. Det taler for, at små butikker, restauranter, cafeer, skønhedssaloner og lignende bliver noget af det, der åbner som det næste, siger Troels Mylenberg.

    Vurdering: Åbner delvist i begyndelsen af maj

  2. Bryllupper og fødselsdage

    - Til at starte med vil fokus være på at få samfundsøkonomien på ret køl. Derfor åbner man langsomt op for samfundet, og i det perspektiv er familiesammenkomster ikke vigtige, siger Søren Riis Paludan.

    Derfor vil fødselsdage og andre sociale aktiviteter være noget af det, man formentlig skal undvære noget tid endnu.

    Indtil 10. maj er der forsamlingsforbud for over ti personer.

    Vurdering: Åbner om to-tre måneder

  3. Skoler og dagtilbud

    Skoler og dagtilbud er noget af det første, der allerede er – eller er ved at blive - åbnet igen. Det gælder børn fra 5. klasse og nedefter, der er sendt tilbage i skoler, daginstitutioner og vuggestuer.

    Flere partier har fokus på yderligere åbning af skoler for de ældste - herunder efterskoler, siger Troels Mylenberg.

    Ældre folkeskoleelever og elever i gymnasier og på universiteter kan blive de næste, der bliver lukket ud i samfundet igen, vurderer Søren Riis Paludan.

    - Elever og studerende er en gruppe i samfundet, som generelt ikke bliver hårdt ramt af coronavirus, og derfor vil den gruppe formentlig være nogle af de første, der skal tilbage ud i samfundet, siger forskeren.

    Han vurderer dog, at man ikke bør åbne for både 6.-9. klasserne, gymnasier og universitet, hvis man samtidig vil åbne op for arbejdspladser. Her vil det være fornuftigt at åbne lidt ad gangen.

    Vurdering: Er delvist åbnet - resten kan åbne i maj

  4. Festivaler og fodboldkampe

    - Jo flere mennesker, der er samlet, desto flere mennesker vil være i risiko for at blive smittet med coronavirus, siger Søren Riis Paludan.

    Derfor vil store begivenheder med over 1000 deltagere – som festivaler og fodboldkampe – være noget af det sidste, der åbner, ligesom det var det første, der lukkede.

    Regeringen har da også allerede nu aflyst sommerens festivaler.  

    - Her kan man også stille spørgsmålet: Hvad er det samfundsøkonomisk vigtige? Her er det nok ikke festivaler, uanset hvor festligt det er, siger Søren Riis Paludan.

    Arrangementer med mere end 500 mennesker er forbudt til og med august som minimum.

    Vurdering: Åbner på den anden side af sommeren

  5. Restauranter, barer og caféer

    - Ud fra et sundhedsfagligt synspunkt vil det øge smittespredningen at åbne caféer, restauranter, barer og diskoteker, siger Søren Riis Paludan, der dog vurderer, at myndighederne kan åbne dem langsomt og med restriktioner.

    For eksempel på en måde, hvor der er længere mellem gæsterne, og at man desinficerer sine hænder, inden man sætter sig.

    Nogenlunde samme pointe går igen hos Troels Mylenberg, der vurderer, at restauranter og cafeer vil åbne, men med anderledes indretning og mere fokus på håndhygiejne.

    - Hvis det er muligt at åbne, tror jeg, man vil prioritere at åbne mindre virksomheder. Det gælder blandt andet cafeer og restauranter, siger Troels Mylenberg.

    Vurdering: Åbner tidligst i maj

  6. Rejser

    Ifølge Søren Riis Paludan er det meget svært at sige, hvornår rejserestriktionerne bliver løftet igen. 

    - Hvornår der bliver åbnet for, at folk kan rejse ind og ud af landet, vil afhænge af den globale situation, vurderer Søren Riis Paludan.

    Udenrigsministeriets rejsevejledning fraråder foreløbig alle ikke-nødvendige rejser ud af landet frem til 10. maj.

    - Hvad der sker derefter, er endnu ikke besluttet. Lige nu er det fortsat ikke sikkert at rejse ud, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag til Politiken.

    Vurdering: Åbner om to-tre måneder afhængigt af den globale situation

  7. Biografer, museer og teatre

    - Ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv handler det om at åbne lidt uden at overbelaste sundhedssektoren. Og så er det en politisk beslutning, hvad man åbner, siger Søren Riis Paludan.

    - Fordi det virker, som om regeringen handler efter et forsigtighedsprincip, vil man formentlig ikke åbne biografer, museer, teatre og kulturinstitutioner med det samme, siger Søren Riis Paludan.

    Vurdering: Åbner delvist fra juni

  8. Offentlig transport

    - Offentlig transport vil formentlig fortsætte på samme niveau som nu: Man vil anbefale folk at lade være med at bruge det i myldretiden og i det hele taget undgå det, siger Søren Riis Paludan.

    Vurdering: Holder åbent med nuværende restriktioner indtil sommerferien

  9. Plejehjem

    - Når man åbner samfundet, vil smittespredningen øges. Derfor vil man formentlig være endnu mere restriktiv på eksempelvis plejehjem og sygehuse, end hvad man er nu, siger Søren Riis Paludan.

    Han forudser, at pårørende formentlig ikke med det samme vil kunne besøge deres nærmeste på plejehjem og sygehuse, når man begynder at åbne op for samfundet.

    Troels Mylenberg tilføjer dog, at flere partier har fokus på at finde løsninger for de ældre på plejehjem

    Vurderig: Fastholder lukning i en måned eller to

Har du hørt eller set noget, som du mener, at TV 2 skal vide?
Tak for din henvendelse.