Dagens overblik: Vaccine mod coronavirus testes fra i dag

16x9
Forskere i Oxford har udviklet en vaccine mod coronavirus. Nu skal den testes på frivillige. Foto: Sean Elias / Ritzau Scanpix

Stadig intet konkret om næste fase af genåbning. Danske forskere er snart klar med coronatest. Stadig høj arbejdsløshed i USA.

Velkommen til dagens overblik, hvor vi lægger ud med håb for fremtiden.

Vaccine mod coronavirus testes fra i dag

Vaccinekandidaten fra Oxford University bærer navnet ChAdOx1 nCoV-19.
Vaccinekandidaten fra Oxford University bærer navnet ChAdOx1 nCoV-19. Foto: Sean Elias / Ritzau Scanpix

I Storbritannien skal omtrent 500 briter prikkes med en nål, der forhåbentlig kan levere positive nyheder på sigt.

De har nemlig meldt sig til at teste den vaccine, som et forskerhold fra Oxford har udviklet. Håbet er, at den allerede kan beskytte verdens befolkning mod sygdommen covid-19 fra september.

Den mindre gode nyhed er dog, at den slags ofte tager lang tid. Her kan du få et overblik over de forskellige led i processen med at udvikle vacciner.

Hvad er næste fase af genåbningen?

Statsminister Mette Frederiksen (S) var ikke meget for at fortælle om planerne for den fremtidige genåbning af landet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) var ikke meget for at fortælle om planerne for den fremtidige genåbning af landet. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Danmark er så småt begyndt at åbne, men hvad er næste skridt? Det spørgsmål stiller flere nok sig selv hjemme i stuerne, og statsminister Mette Frederiksen (S) var torsdag ikke meget for at give et svar på det:

- Vi kommer først til umiddelbart før 10. maj at melde ud, hvordan fase 2 vil se ud. Jeg forstår godt utålmodigheden, og jeg håber ikke, at den bliver til modløshed, sagde hun i dag.

Ifølge eksperter er der dog nogle oplagte dele af samfundet, der kommer til at åbne først. Men statsministeren kom også med en advarsel til danskerne, da hun oplever, at der flere steder er skred i, hvordan danskerne er sammen:

- Alt, hvad vi gør, er betinget af, at vi bliver ved med at holde afstand. Begynder danskerne at slække på det, så kan den politiske prioriteringsliste komme til at se anderledes ud, lød det.

Danske forskere snart klar med coronatest

Forskerne på Rigshospitalet har arbejdet hurtigere end normalt for udvikle den nye test.
Forskerne på Rigshospitalet har arbejdet hurtigere end normalt for udvikle den nye test. Foto: Rigshospitalet

De har ikke opfundet den dybe tallerken, men alligevel vækker det glæde, at danske forskere fra Rigshospitalet har udviklet en test for antistoffer mod den nye coronavirus.

Det siger lederen af projektet, Peter Garred, der er professor i klinisk immunologi på Rigshospitalet. Ifølge ham er det først og fremmest vigtigt at have en test, der er udviklet og produceret herhjemme:

- Vi har lavet en test, der sikrer, at vi kan undgå forsyningsudfordringer, og som er valideret her i landet, siger han.

Forskerne vil meget gerne høre fra frivillige, der har været smittet med coronavirus, så man kan få mere praktisk erfaring med at teste. Frivillige kan melde sig her.

Stadig høj arbejdsløshed i USA

På kun to uger har 10 millioner mennesker i USA mistet deres arbejde. Økonomer har svært ved at finde ord, og myndigheder har svært ved at følge med.
På kun to uger har 10 millioner mennesker i USA mistet deres arbejde. Økonomer har svært ved at finde ord, og myndigheder har svært ved at følge med. Foto: Kevin Lamarque / Ritzau Scanpix

Verdensøkonomien fortsætter med at få mavepustere i form af stigende ledighedstal. Her holder økonomer ofte øje med arbejdsløshedstallene fra USA, som nu er nået op på omkring 26 millioner arbejdsløse.

Ifølge cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv er det et voldsomt højt tal:

- Det er en stigning af historiske dimensioner, der viser, at ledigheden i USA nu har kurs mod det højeste niveau siden depressionen i 1930'erne, siger han.

Når det tal er så interessant for andre end amerikanere, er det ganske enkelt, fordi USA er verdens altdominerende økonomi. Du kan læse mere om, hvordan tallet påvirker dansk økonomi her.

Familie i Aarhus vil ikke savne akavede krammere

Sådan ser dame-versionen ud af den t-shirt, familien har lavet.
Sådan ser dame-versionen ud af den t-shirt, familien har lavet. Foto: Hugs - no thank you

De fleste savner vist at kramme gode venner og bekendte, men savner vi også de akavede kram med folk, vi ikke kender så godt?

En familie fra Aarhus vil i hvert fald ikke savne dem efter coronakrisen, og de har nu udviklet en t-shirt, hvor der står 'Kram - nej tak':

- Vi mener, at der er gået inflation i kram. Vi har derfor skabt en række merchandise med fokus på at afskaffe de overflødige kram — er det ikke skønt i disse tider at kunne slippe for at give og modtage de akavede kram, man alligevel ikke bryder sig om?, lyder det fra den aarhusianske familie.

***