Coronavirus

Partier vil have de ældste elever tilbage i folkeskolen

Det er alt for tidligt at komme med reaktioner på konkrete enkeltforslag, lyder svaret fra regeringen.

Nogle af de ældste elever skal tilbage i folkeskolen inden sommerferien, hvis det kan ske inden for sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Det mener SF og Venstre.

Torsdag begynder de politiske forhandlinger om næste fase i den kontrollerede genåbning af det danske samfund, og her vil SF foreslå en fleksibel plan for genåbning.

- Der er nogle kommuner, der er klar. Der er også nogle skoler, der er klar. Og derfor foreslår vi en fleksibel genåbningslov, så man kan få lov til at lave nogle lokale løsninger, der hvor det kan lade sig gøre inden for sundhedsmyndighedernes anbefalinger, siger partiets gruppeformand, Jacob Mark, til TV 2.

Venstre er med på ideen om lokale løsninger med respekt for, at kommunerne er forskellige.

- Vi er nødt til at forholde os til, at det netop er forskelligt. Og derfor skal det jo ikke være sådan, at fordi det ikke kan lade sig gøre alle steder, så skal ingen have lov til at kunne sikre god undervisning til eleverne, siger børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby.

Konsekvenser for faglighed

I første fase af genåbningen blev eleverne fra 0. til 5. klasse sendt tilbage i skole fra 15. april.

Men landets flere end 300.000 elever i 6. til 10. klasse må fortsat blive hjemme og modtage hjemmeundervisning.

Det kan få konsekvenser for elevernes faglighed og dannelse, lyder det fra flere eksperter i Berlingske. Det gælder især for elever, der ikke kan få hjælp derhjemme.

For det kræver stor disciplin at tage ansvar for egen læring, og det har enorm betydning, at elever kan disciplinere sig selv, siger Noemi Katznelson, der er professor ved Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, til avisen.

Ikke alle elever følger hjemmeundervisning

Marco Damgaard, som er skoleleder på Tingbjerg Skole i Københavns Kommune, fortæller, at det er svært for nogle af de ældre elever, der ikke får støtte fra mor og far til, hvordan de skal strukturere dagen, og hvornår de skal stå op.

- Vi kan se nogle elever, som følger fjernundervisningen fuldstændig, og så kan vi altså også se nogle elever, som følger den meget lidt. Og det er jo her, det kommer til at få konsekvenser, siger Marco Damgaard til TV 2.

I en ny undersøgelse fra Danmarks Lærerforening svarer 58 procent af lærerne, at de har en eller flere elever, der slet ikke deltager i den digitale undervisning.

Men på Tingbjerg Skole er der umiddelbart ikke plads eller ansatte til at tage imod flere elever med de nuværende retningslinjer. Og det gælder for mange skoler.

Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) bliver det en udfordring at skulle åbne yderligere for elever, fordi skolerne bruger al tilgængelig plads og personale til at leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for blandt andet afstand mellem eleverne.

- Vi har svært ved at se løsninger for os under de givne forudsætninger, siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard.

S: Alt for tidligt

Regeringen er da heller ikke klar til at tage stilling til forslagene fra SF og Venstre på nuværende tidspunkt.

- Det er alt for tidligt at komme med reaktioner på konkrete enkeltforslag. Det må selvfølgelig være en samlet vurdering af, hvordan smittespredningen har været, og hvilke prioriteringer der er, hvis det kan lade sig gøre at åbne yderligere, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Statsminister Mette Frederiksen fremlagde på et pressemøde 6. april regeringens plan for en gradvis og forsigtig genåbning af Danmark.

En uge senere sagde hun på et nyt pressemøde, at landet kunne genåbnes "en smule" mere, og 17. april landede regeringen så en aftale med de andre partier om en udvidet genåbning af blandt andet de liberale erhverv.