GO'

12.000 lærerstuderende: Vi vil hjælpe elever tilbage i skolen

Lærerstuderende har onsdag fået grønt lys til at lave en ny jobbank, som skal skaffe flere lærere til at hjælpe under coronakrisen.

Mens de mindste klasser er begyndt i skole igen, skal eleverne i 6.-10. klasse ikke regne med at vende tilbage til en normal hverdag inden sommerferien.

Sådan lød det tirsdag i en meddelelse fra Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og flere folketingspartier. Et af problemerne er, at der mangler undervisere.

Men det vil landets omkring 12.000 lærerstuderende nu lave om på.

Lærerstuderendes Landskreds foreslår, at man opretter en særlig jobbank, hvor de lærerstuderende kan melde sig som vikarer. Den ide blev onsdag eftermiddag drøftet, da Kommunernes Landsforening, Danske Professionshøjskoler, Lærerstuderendes Landskreds og Pædagogisk Sammenslutning mødtes.

- Forslaget er blevet godt modtaget, og vi er nu ved at formulere rammerne for en aftale. Så jobbanken skulle helst være klar inden for en uge. Og gerne før, lyder det fra Rasmus Holme, forperson hos Lærerstuderendes Landskreds.

Rasmus Holme, der er forperson for Lærerstuderendes Landskreds, tror på, at de lærerstuderende kan gøre en stor forskel på landets skoler, som er ramt af coronakrisen.

Tanken er, at man på bagrund af geografi og fag skal kunne matche skolerne med de lærerstuderende, forklarer han i 'Go' morgen Danmark'.

- Vi vil rigtig gerne stille os til rådighed for skolerne i den her tid. Vi hører rigtig mange historier om lærere, der har svært ved at få det til at hænge sammen, når klasserne skal deles op på flere hold, siger han.

God opbakning

Forslaget skaber jubel hos flere parter. Heriblandt Danmarks Lærerforening.

- Vi mangler lærere. Og de mest kvalificerede, vi kan få til at hjælpe i den situation, det er da de lærerstuderende, der er godt i gang med lærerstudiet. Super idé, lyder det fra Anders Bondo Christensen, formand i Danmarks Lærerforening.

Også hos folkeskoleeleverne er der stor opbakning at finde.

- Alle initiativer, der kan hjælpe os med at få bare en lille smule mere hverdag tilbage og en lille smule mere fysisk undervisning tilbage, dem byder vi velkomne med åbne arme, fortæller Thea Enevoldsen, som er formand for Danske Skoleelever.

Ifølge Thea Enevoldsen er det ikke kun de mest udsatte elever, som har brug for at vende tilbage til faste rammer. Det er et udbredt ønske.

Intet er sikkert for de ældre elever

Hvorvidt 6.-10. klasse kan vende tilbage, nu hvor den nye jobbank er under udarbejdelse, er dog endnu usikkert.

I Skolelederforeningen kan man også se fordelen ved at hive de lærerstuderende ind for at vikariere. Men problemet med de ældre elever er langtfra løst, mener formand Dorte Andreas.

- Det her er et kæmpestort puslespil. Så selvom vi alle sammen er meget positive og siger: “Det er bare med at komme i gang,” så er der jo rigtig mange udfordringer og ting, som der skal tages højde for, forklarer hun.

Særligt er pladsmanglen på landets skoler en udfordring, uddyber Dorte Andreas.

Både de lærerstuderende og de pædagogstuderende, der også var med ved forhandlingsbordet, er dog klar til at trække i arbejdstøjet.

- Jobbanken er et skridt i den rigtige retning og kan være svaret på lærermanglen. Men i sidste ende er det myndighederne, der må tage stilling til, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt, at de ældre elever starter igen, siger Rasmus Holme.