Coronavirus

Mette F. kan stadig ikke svare på spørgsmål om bryllupper og fødselsdage

Statsminister Mette Frederiksen har selv planlagt bryllup til sommer og ved ikke, hvad der skal ske, siger hun.

Det er stadig for tidligt at svare på, om de mange bryllupper og fødselsdage, danskerne har planlagt i sommervejret, skal afholdes eller aflyses på grund af coronaepidemien.

Det siger Mette Frederiksen (S) efter spørgetimen i Folketinget tirsdag.

- Vi kan se, at store arrangementer kan indeholde superspredning, hvor rigtig mange mennesker bliver syge, siger hun.

Hun forklarer, at hun godt kan forstå, at mange er fortvivlet over den manglende viden.

- Jeg er jo en af dem, som har planlagt et sommerbryllup og ikke ved, hvad der præcist kommer til at ske hen over sommeren, siger hun.

Lige nu og frem til minimum 10. maj er det forbudt at være samlet mere end 10 mennesker. Tidligere tirsdag besluttede regeringen at forbyde forsamlinger på over 500 mennesker sommeren over.

Her lød det også, at regeringen vil følge udviklingen af epidemien nøje og derfor løbende justere grænsen for, hvor mange mennesker man må være samlet.

Få planlagt jer ud af store arrangementer

Selvom situationen kan ændre sig hurtigt, er der intet, der tyder på, at risikoen for udbredt smittespredning vil mindske sig nok til, at vi får en normal dansk sommer, lyder det.

- Vi kommer ikke til at give et præcist bud på, hvad der sker hen over sommeren. Jeg beklager, siger Mette Frederiksen.

Hun forklarer ydermere, at fordi det er forbudt at afholde store arrangementer såsom festivaler i sommeren 2020, bør danskerne forsøge at ændre deres planer.

- Vi er i gang med kontrolleret at åbne vores samfund op, og med det er der jo en risiko for, at tingene vil udvikle sig på en måde, så nogle restriktioner alligevel skal fortsætte, eller at vi kan blive nødt til at gå en lille smule baglæns, siger hun.

Socialdemokratiet kommer under angreb fra borgerlige ledere

Til spørgetimen gik det ikke stille for sig, da de borgerlige partiers ledere forsøgte at kritisere Mette Frederiksen og Socialdemokratiets håndtering af coronavirus-krisen.

Blandt andet spurgte Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance, om Mette Frederiksen mangler tillid til, at danskerne kan overholde restriktioner, anbefalinger og påbud. Det kaldte statsministeren for en ”meget, meget grov påstand”.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, spurgte statsministeren, om regeringen har en plan for genåbningen af Danmark – og i så fald, hvad den er. Til det svarede Mette Frederiksen, at man maksimalt kan se et par måneder ud i fremtiden.

Mette Frederiksen er tidligere kommet under kritik fra de borgerlige partier, der mener, at hun og Socialdemokraterne kører et enmandsshow udenom Folketinget i håndteringen af krisen.