Coronavirus

Håber at teste 20.000 i hvide telte - sådan foregår det

Danske myndigheder vil teste langt flere for coronavirus. Også personer uden symptomer.

Ambitionen er, at 20.000 personer om dagen skal testes for coronavirus i de hvide telte, der i løbet af weekenden dukkede op flere steder i landet.

Der er dog et stykke vej endnu, før ambitionen kan indfries. I Fælledparken i København er kapaciteten til at teste 400 om dagen i åbningstiden fra klokken 9 til 17.

- Vi må også forvente, der skal etableres flere centre rundt om i landet, eller at vi skal udbygge centrene, siger Martin Fjordholdt, der er beredskabsmanager i Region Hovedstaden og står i spidsen for testcentret i Fælledparken.

Han fortæller, at de lige nu tester omkring 100 om dagen i den københavnske testcenter.

- Men vi skal også først i gang med at have henvist folk til test herinde, siger Martin Fjordtoldt.

Sådan foregår en test i teltet

I testcentret er der adgang for både gående og kørende. Hvis man er i bil, kan man tage en drive thru-test.

De skal testes i hvide telte


  • Pårørende til sårbare personer - ældre, lungesvækkede eller andre i den særlige risikogruppe, der på eget initiativ kontakter egen læge med et ønske om at blive testet.
  • Et repræsentativt udsnit af danskerne bliver kontaktet via e-boks og henvist til test i teltene, så man kan følge udviklingen.
  • Ikke-regionalt ansat personale i sundheds-, ældre- og socialsektoren (uden symptomer).
  • Danskere, der har været i kontakt med en smittet (ikke nær kontakt. Det er op til lægen at vurdere, om man har været i kontakt eller nær kontakt).
Det er som udgangspunkt borgere uden symptomer, der skal testet i de nye testcentre.

Gående bliver ledt ind i et telt. Her stiller man sig ved et kryds på gulvet og får scannet sit sundhedskort af en medarbejder.

Derefter går man over til det næste kryds, hvor en anden medarbejder foretager en podning i svælget, hvorefter testen bliver sendt til analyse. Så er man færdig og kan forlade teltet i den anden ende, så man ikke skal forbi dem, der står i kø for at komme ind og blive testet.

For kørende foregår det på samme måde, bortset fra at man bliver siddende i sin egen bil, mens man får scannet sit sundhedskort og derefter bliver podet.

Her kan man blive testet for coronavirus uden at forlade sin egen bil.

Vil teste mange flere

Sundhedsstyrelsen meldte tirsdag ud, at myndighederne vil teste mange flere for at undgå smittespredning med coronavirus. Det vil sige, at også personer uden symptomer skal testes.

I den strategi spiller de hvide telte en nøglerolle. Her er det som udgangspunkt borgere uden symptomer, der bliver testet, mens borgere med symptomer bliver testet i sundhedsvæsenet.

For at blive testet i teltene skal man have en henvisning fra sin læge eller blive udtrukket til en befolkningsundersøgelse. Det er repræsentativt udsnit af befolkningen, der bliver udtrukket, og man får besked i sin e-boks.

Borgere bliver mødt af to forskellige ansatte i testcentrene. Den ene scanner borgerens sundhedskort, den anden poder borgere for virus.

Målet for TestCenter Danmark, som er den samlede betegnelse for de foreløbigt fem centre, er også at teste for antistoffer. Den test kan vise, om man har været smittet. Men der er man ikke nået til endnu.

- Vi har ikke mulighed for at teste for antistoffer, men fokuserer lige nu på at pode for coronavirus, forklarer Martin Fjordholdt.

Første faste

Testcentret i København er et af fem nye testcentre fordelt på hver af de fem regioner.

Målet er, at de skal udbygges med flere centre, når opstartsfasen er veloverstået.

- Infrastrukturen skal selvfølgelig være i orden, kvaliteten skal være i orden, og vi skal være helt sikre på, at det er i orden, før vi for alvor kan skrue op for det her, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

De andre centre står i Aalborg, Aarhus, Odense og Næstved.