Professor: Vaccinen skal nok komme - spørgsmålet er, hvor meget den beskytter
Spørgsmålet er ikke, om vi får en vaccine mod covid-19, men om den kan beskytte os helt eller kun gøre os mindre syge.
Coronavirussen har indtil videre kostet flere end 150.000 menneskeliv, og mens mange er isolerede derhjemme, er alles øjne rettet mod forskningens verden.
Her er der allerede brugt milliarder på at udvikle en vaccine, og derfor skal den nok komme, mener Anders Fomsgaard, overlæge og professor i infektionsmedicin ved Statens Serum Institut. For ham er spørgsmålet nærmere, hvor effektiv den bliver.
- Debatten har handlet meget om beskyttelse eller ikke, men sådan er verden ikke, siger han.
- Jeg er helt overbevist om, at der kommer en vaccine - eller flere - men hvor meget den kommer til at beskytte, kan man ikke sige noget om endnu.
Kapløb med tiden kan have betydning
Kapløbet mod tiden kan have en betydning i forhold til, hvilken type vaccine vi ender med. For det er ikke sikkert, at den kommer til at gøre os immune overfor covid-19, lyder det.
- Øverst på listen er vaccinen, der forhindrer, at du kan blive smittet. Men måske er man nødt til at lave vaccinen så hurtigt, at vi kun kan få en, der gør, at vi bliver mindre syge, når vi bliver smittet, siger Anders Fomsgaard.
Ifølge professoren er lidt beskyttelse dog bedre end ingen. For eksempel kan man heller ikke være sikker på at undgå influenza, selvom man har fået vaccinen, men det vil typisk være et mildere sygdomsforløb.
Det er aldrig udelukket
Historisk set er det altid lykkedes at finde en vaccine, når det har været det rette incitament - som i tilfældet med covid-19, der er dødelig, fortæller professoren.
I tidligere tilfælde med epidemier er der flere succeshistorier. Her peger Anders Fomsgaard blandt andet på vaccinen mod polio og mæslinger, der begge er tæt på at være noget, man kun støder på i historiebøgerne.
Men der er også sygdomme, hvor det indtil videre ikke er lykkedes. HIV, der er en kronisk sygdom og ikke en akut infektion som covid-19, findes der ingen vaccine for. Det er dog ikke ensbetydende med, at det er umuligt, da der også her er et stort incitament, mener professoren.
- Fordi det har taget 30 år med HIV, udelukker det ikke, at der vil komme en vaccine, siger han.