Coronavirus

Minister afviser kritik af åbning: Se på børnene

Børne- og undervisniningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil var med, da den integrerede daginstitution Lærkereden i Brønshøj åbnede igen.

- Jeg tror, det vigtigste er, at man kigger på børnene, når man stiller det spørgsmål, og de er simpelthen så glade for at være her, kan man se.

Sådan siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil til TV 2.

Mandag var hun med, da den integrerede daginstiution Lærkereden i Brønshøj i København åbnede for første gang siden 13. marts, og hun afviste overfor TV 2, at de specielle omstændigheder, åbningen sker under, er problematiske.

Åbningen sker efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer, som indebærer, at forældrene ikke må aflevere børnene indenfor, og at der skal holdes afstand til de andre børn. Børnene skal desuden under vejledning af pædagogerne vaske hænder ofte og bruge håndsprit.

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen udtrykte søndag overfor TV 2 søndag stor bekymring for især de 0-3 årige vuggestuebørn.

- Der skulle i virkeligheden have været tale om en ny indslusning, som når barnet begynder i institution, hvor forældre er med på stuen, og barnet langsomt kan slippe mors hånd, når det er trygt. Det er der ikke taget højde for, fordi man har ikke spurgt de rigtige, sagde Margrethe Brun Hansen.

Hun råder forældre til at holde deres børn hjemme.

- Hvis man som forælder på nogen måde kan holde sit lille vuggestuebarn hjemme, så gør det. Dét kommer jeg til at få nogle hug for, men jeg mener det, siger Margrethe Brun Hansen.

Pernille Rosenkrantz-Theil er ikke enig i bekymringen.

- Jeg synes, der er tale om en meget generel betragtning. Jeg glæder mig simpelthen over, at vi har højtuddannet pædagogisk personale, som tager imod børnene og vurderer dem, når de kommer, siger hun.

Forstår forældre

Hun forstår godt de forældre, der er bekymrede over at skulle sende deres børn i institution nu.

- Jeg har selv et barn, der skal starte i skole. Og jeg tror, man som forælder lige skal over det her bump, når man skal sende dem afsted, siger hun.

Pernille Rosenkrantz-Theil siger, at det er vigtigst, at man kan overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer, inden man igen åbner sin institution for børnene.

- Her i Brønshøj kan man inddrage udendørs arealer. Det kan man ikke alle steder. Vi står midt i i en pandemi, og vi har set i andre lande, hvad der kan ske. Det vigtigste i mine øjne er, at man kan overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer, når man åbner, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Mathias var glad for at komme i børnehave igen, han har savnet sine venner. Og hans far synes, det er det eneste rigtige at åbne igen.

For nogle af de børn og forældre, der mandag vendte tilbage til en - næsten - normal virkelighed mandag morgen, var genåbningen tiltrængt.

- Det er det eneste rigtige at gøre, og jeg tror, det er bare med at komme i gang, og så gælder det om, at vi overholder de retningslinjer, så vi passer på hinanden, siger Kasper Christensen, der er far til en lille dreng, der går i Lærkereden.

Sønnen Mathias Fabricius var også glad for være i børnehave igen.

- Jeg synes, det er sjovt at gå i børnehave, og jeg har savnet mine venner, siger Mathias Fabricius.