Coronavirus

Kinesisk ambassadør: Danmark og Vesten viser ikke et objektivt billede af Kina

Den hjælp, som Kina har stillet til rådighed, bliver ikke dækket tilstrækkeligt. Og det har danskerne ret til også at få viden om, mener ambassadøren.

Vestlige medier - inklusive danske medier - viser ikke et retvisende og objektivt billede af, hvilken rolle Kina har under coronakrisen.

Det siger den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, i mandagens udgave af magasinet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

De amerikanske journalister blev kun udvist, fordi USA havde udvist 60 kinesiske journalister. Det var ikke, fordi de skrev artikler om coronavirus, eller fordi de kritiserede Kina

Feng Tie, kinesisk ambassadør i Danmark

- Masker, testudstyr, respiratorer og beskyttelseskitler er ankommet fra Kina til Danmark i store mængder - og der kommer endnu mere. Men der bliver rapporteret meget lidt om det. Jeg er blevet fortalt, at Danmark er et land med gennemsigtighed, hvor informationerne flyder frit. Men hvis der bliver rapporteret om udstyret, bliver det nævnt, at det kommer fra udlandet - ikke at det kommer fra Kina.

- Den danske befolkning fortjener at vide dette og få et objektivt billede, lyder det fra Feng Tie.

- Vi må ro båden sammen

Det kinesiske styre er mange gange blevet beskyldt for at være uærlige under coronakrisen.

Styret er blevet kritiseret for ikke at melde ud i tide, at der var en virus i udbrud, men også for at tilbageholde informationer om virussen samt udvise amerikanske journalister af Kina, efter at de havde skrevet kritiske artikler om landets håndtering af coronavirussen.

Men det har ingen gang på jord, hvis man spørger Feng Tie.

Kritikken fra regeringer rundt omkring i verden er gået på, at information fra Kina er blevet tilbageholdt, og at den kinesiske regering aktivt har forsøgt at undgå, at den rigtige information kom ud. Hvad er din reaktion på det?

- Den kinesiske regering finder gennemsigtighed meget vigtigt. Kina deler informationer med Verdenssundhedsorganisationen WHO og mange andre lande og delte også informationer i slutningen af december.

- Og de amerikanske journalister blev kun udvist, fordi USA havde udvist 60 kinesiske journalister. Det var ikke, fordi de skrev artikler om coronavirus, eller fordi de kritiserede Kina, lyder det fra ambassadøren.

Kina har sendt hjælp ud i verden

Spørger man Feng Tie, mener han, at kritikken af Kina og uenigheder om virussens oprindelse fylder for meget i medierne.

Han fremhæver, at Kina har iværksat en lang række tiltag for at hjælpe lande fra hele verden. Noget, som han ikke mener er blevet dækket tilstrækkeligt af vestlige medier.

- Virussen er under kontrol i Kina nu, men der kommer stadig smittede hertil udefra. Samtidig gør Kina sit bedste for at hjælpe andre lande. Vi har doneret 20 millioner amerikanske dollars til WHO, og vi har sat assistance til rådighed for over 150 lande.

Som et dansk ordsprog lyder: De bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Vi er i samme båd, og i stedet for at rokke båden, må vi ro den sammen

Feng Tie, kinesisk ambassadør i Danmark

Han mener, at ubalancen i mediernes dækning resulterer i, at Kina får et forkert image. Og ifølge Feng Tie afhænger landets image både af Kinas opførsel, men også af, hvorvidt der bliver rapporteret objektivt om landet i medierne.

- Jeg synes, at Kina altid har opført sig ansvarligt, denne gang i en kamp mod coronavirus. Internationalt baner Kina vejen for et samarbejde, og landet gør sit bedste for at hjælpe andre lande under coronakrisen, mener han.

Måske er der noget om snakken, mener journalist og forfatter til flere bøger om Kina Christina Boutrup.

- Der er en udbredt opfattelse mellem journalister og redaktører i Danmark af, at en god Kinahistorie er en historie, der på en eller anden måde bekræfter det billede, man allerede har af Kina. Det betyder jo ikke, at man ikke skal dække krænkelser af menneskerettigheder, eller at der bliver holdt oplysninger tilbage. Men det er meget problematisk, når de historier får lov til at stå alene, siger Christina Boutrup.

Verden har brug for solidaritet og samarbejde

Til spørgsmålet om, hvorvidt Kina er ansvarlig for udbruddet af coronavirussen, svarer ambassadøren, at han ikke mener, vi skal bruge tiden på at skabe uenighed.

I stedet skal vi samarbejde og stå sammen i kampen mod virussen.

- Det, verden har mest brug for lige nu, er solidaritet og samarbejde. Som et dansk ordsprog lyder: De bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Vi er i samme båd, og i stedet for at rokke båden, må vi ro den sammen, siger Feng Tie.

TV 2 ville gerne have fået en kommentar fra Udenrigsministeriet, men ministeriet har ikke ønsket at stille op.