Coronavirus

Tandklinikker kan udvikle sig til corona-bomber, mener fagforening

Tandlægeforeningen kan ikke genkende billedet af, at der mangler værnemidler.

Mangel på mundbind, handsker og andre værnemidler kan få landets tandklinikker til at blive til rene corona-bomber, når klinikkerne åbner yderligere op mandag morgen.

Sådan lyder det fra fagforeningen HK Privat søndag.

- Det handler jo om smittespredning, og en tandlægestol kan være en bombe under danskernes sundhed og den kæmpeindsats, vi alle har gjort de seneste fem uger, siger næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen i en pressemeddelelse søndag.

HK Privat er ikke blevet hørt i forbindelse Sundhedsstyrelsens retningslinjer for genåbning mandag, men hvis de var blevet hørt, kunne de ifølge Anja C. Jensen fortælle om mundbind, der bliver brugt en hel dag, handsker, der ikke bliver skiftet, og at der i den grad mangler engangskitler.

Hun fortæller til TV 2, at hun har fået over 50 beskeder fra medlemmer, der er dybt bekymret over situationen. HK Privat har omkring 5.000 tandklinikassistenter som medlemmer.

Frygter fyring

Ifølge Anja C. Jensen føler mange klinikassistenter, at de bliver presset til at genbruge værnemidler ude på klinikkerne og i yderste konsekvens frygter de en fyring, hvis de gør indsigelser.

Det billede kan Tandlægeforeningen ikke genkende.

- Vi mangler ikke værnemidler på klinikkerne lige nu. Det kan jo være, at der kommer mangel på værnemidler senere, og så må vi finde en løsning. Men vi behandler selvfølgelig ikke patienter uden de relevante værnemidler, siger Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen, i en mail til TV 2.

I mailen understreger Torben Schønwaldt, at ingen bliver presset til at genbruge værnemidler.

- Det ville jo være ulovligt. Både klinikassistenter, tandplejere og tandlæger har de samme værnemidler på. Og de må selvfølgelig ikke genbruges, lyder det fra ham.

Savner regler

Tandlægeklinikkerne har ligesom resten af samfundet været mere eller mindre lukket ned under coronakrisen, dog med den undtagelse af behandling af patienter med et kritisk behov.

Genåbning af tandklinikkerne bygger på nye, midlertidige retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. De omfatter blandt andet, at tandlægerne skal følge strenge hygiejniske retningslinjer, at patienter kun må møde op på klinikken, hvis de på forhånd har en telefonisk aftale, og der skal også være færre patienter i venteværelset på samme tid og afstand mellem siddepladserne i venteværelset.

Men hos HK Privat mener Anja C. Jensen, at det er et problem, at der er tale om retningslinjer og ikke egentlig regler.

- I min verden så jeg gerne, at der var klare regler og ikke retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen og mulighed for vores medlemmer til at kontakte arbejdstilsynet, hvis reglerne ikke bliver fulgt, siger hun til TV 2.

HK Privat har nu valgt at sætte et nødberedskab op.

Her kan utrygge tandklinikassistenter kontakte organisationen, som på vegne af den ansatte vil gå til arbejdsgiveren.

Om nødvendigt vil man tage en eventuel sag videre til Sundhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet.