Coronavirus

Kåre Mølbak: Danskerne skal regne med social afstand i mindst et år

Danskere kan se frem til at skulle holde social afstand længe endnu.

Danskere skal regne med at holde social afstand i mindst et år.

Det siger Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, i et interview med Berlingske.

- Vi ved ikke, hvordan virus opfører sig. Om den muterer og dermed bliver en almindelig forkølelsesvirus som andre typer af coronavirus. Vi ved heller ikke, om den svækkes, hvis vi får en god sommer. Men hvis den opfører sig på samme måde fremover, som den gør nu, så tænker jeg, at vi skal holde afstand, indtil vi får en effektfuld vaccine, siger Kåre Mølbak.

Han har tidligere vurderet, at der vil gå mindst et år, før en sådan vaccine kan være klar.

Kåre Mølbak tilføjer, at det kan blive nødvendigt at finde alternative måder at afholde store kultur- og sportsbegivenheder, da man ikke kan lukke alt ned, indtil man har en vaccine.

Det har søndag ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Kåre Mølbak.

Håb om vaccine til september

Et af de steder, som forskere verden over lige nu kigger mod i håb om en vaccine, er Storbritannien. Her mener et forskerhold nemlig, at de snart kan have en vaccine klar - måske allerede til efteråret.

Lederen af forskerholdet i Storbritannien, Sarah Gilbert, fortalte i begyndelsen af april, at forskerholdet er "80 procent sikker" på, at vaccinen kommer til at virke - og at de vil begynde at teste den på mennesker i slutningen af april.

- Det her er ikke bare en mavefornemmelse, og for hver uge der går, har vi mere data at se på, sagde hun 11. april til avisen The Times.

Det er kun en måned siden, at hendes gæt var engang i slutningen af 2020, men de seneste ugers videnskabelige fremskridt på forskerholdet har gjort hende endnu mere optimistisk ved udsigterne til en vaccine efter sommerferien.

Række af forbud

Foruden at opfordre til at holde god afstand til hinanden har regeringen i forbindelse med udbruddet af den nye coronavirus indført en lang række forbud for at undgå for kraftig smittespredning.

Der er indført forsamlingsforbud mod arrangementer og begivenheder med flere end ti personer. Det løber foreløbigt frem til 11. maj, mens der samtidig blev indført et forbud mod store arrangementer, som er gældende frem til 31. august.

Dertil kommer, at elever fra sjette klasse og frem ikke må komme i skole. Det samme er gældende for de gymnasiale uddannelser og erhvervsudannelser - dog med undtagelse af de elever, der går på uddannelsens sidste år.

Kirker, natklubber, restauranter, caféer, værtshuse, storcentre og fritidstilbud er lukket - igen frem til 11. maj.

Og så arbejder mange offentligt ansatte hjemmefra, hvis det er muligt, mens privatansatte, der har mulighed for at gøre det, opfordres til det.