Coronavirus

150.000 danskere sendt hjem med lønkompensation

I alt er 177.227 personer ledige 18. april. Det er en stigning på 45.558 fra og med 9. marts. Christoffer Laursen Hald

Aftale om lønkompensation har medført, at over 150.000 danskere er sendt hjem med løn under coronakrisen.

Trepartsaftalen om lønkompensation mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter har ført til, at over 150.000 danskere er blevet sendt hjem med løn under coronakrisen.

Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse søndag aften.

Hvor mange danskeres job, der reelt er reddet, kan man ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kun gisne om - men han er begejstret for, at så mange virksomheder har benyttet sig af ordningen.

- Udgangspunktet er, at det har sikret rigtig, rigtig mange job. Jeg vil mene, at vi i en periode har formået at holde på 150.000 danskeres job, siger han til TV 2.

Mens 150.000 danskere har fået del i lønkompensation, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, at 45.558 har mistet deres job under coronakrisen.

Det samlede antal ledige har i løbet af de seneste uger nærmet sig niveauet fra tiden efter finanskrisen.

Ifølge Peter Hummelgaard er der tale om "et utrolig stort lyspunkt".

- Jeg betegner det som en gigantisk succes midt i en svær og forfærdelig krise.

En alvorlig krise

Hans ministerkollega Simon Kollerup (S) i Erhvervsministeriet finder det også positivt, at mange har søgt mod ordningen i en svær tid, men de 150.000 understreger situationens alvor.

- Det fortæller os, at vi er i en alvorlig, alvorlig krise, siger erhvervsminister Simon Kollerup til DR.

Da coronakrisen brød ud, og den første aftale om lønkompensation blev indgået, estimerede regeringen, at 70.000 danskere ville få del i ordningen. At det tal nu er over dobbelt så højt, ser begge ministre som noget positivt.

- Allerede dengang så vi det som positivt, hvis flere ville benyttede sig af ordningen, da alternativt for mange vil være, at de bliver fyret, og det ville være dyrt for samfundet og virksomhederne, siger Peter Hummelgaard.

Samlet skønner Erhvervsministeriet nu, at hjælpepakken med lønkompensation alene vil koste cirka 6,5 mia. kr. I det første bud i marts lød det tal på 3,8 mia. kr.

Peter Hummelgaard understreger dog, at regeringen anser det som positivt, uanset hvor mange job, der yderligere vil blive sikret - og uanset hvor dyrt, det bliver.

- Alternativet er, at de var blevet afskediget. Og så ville det blive dyrere for virksomhederne i det lange løb at oplære nye medarbejdere, når krisen er ovre. Og der vil være en risiko for, at folk får svært ved at komme tilbage til arbejdsmarkedet, når de først stiller sig i dagpengekøen.

Statens bidrag til lønnen er maks 30.000 kr. per måned per medarbejder. Det gælder både funktionærer og ikke-funktionærer.

Lønkompensationsordningen gælder fra og med 9. marts til og med 8. juli 2020. Alle virksomheder, der har søgt og lever op til kravene for lønkompensation, får del i støtten fra staten.