Forsamlingsforbud forlænget - statsministeren udelukker ikke stramninger
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke udelukke, at stramninger kan blive nødvendigt.
På pressemødet 6. april oplyste statsminister Mette Frederiksen (S), at forsamlingsforbuddet blev forlænget til og med 10. maj.
Fredag er det officielt blevet skrevet ind i loven og fremgår nu af Lovtidende.dk.
Tidligere løb forbuddet til 18. april.
Dermed må danskerne på trods af den gradvise genåbning af samfundet stadig ikke forsamles flere end ti personer.
Dagtilbud, skoler og institutioner, der er omfattet af den gradvise og kontrollerede genåbning, vil ikke være omfattet af loven.
Det gælder også for aktiviteter, der finder sted på for eksempel skolegårde eller legepladser, som er tilknyttet et dagtilbud, en skole eller en institution.
Forsamlingsforbuddet gælder derudover ikke for begravelser og bisættelser.
Mette Frederiksen: - Stramninger kan blive nødvendigt
Fra mandag åbner de liberale erhverv, hvor godt 27.000 er ansat. Det drejer sig blandt andet om frisører, fysioterapeuter og optikere. Her må man dog fortsat ikke være flere end ti personer samlet.
Hvis alt går vel, bliver det næste, der åbner, flere af landets arbejdspladser. Men det afhænger af, at de nuværende retningslinjer om afstand og god hygiejne opretholdes og følges, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) fredag aften:
- Sygdommen smitter kun, hvis vi er tæt på hinanden. Vi har fået sygdommen under kontrol, og vi har gjort det godt, men vi bliver nødt til at gøre det forsvarligt, så vi ikke sætter det hele over styr, sagde hun til TV 2.
Det "står og falder med afstand", sagde hun og henviste til, at vi for alt i verden skal undgå den røde kurve.
Og hvis det ikke sker, og covid-19 kommer ud af kontrol, vil statsministeren ikke udelukke, at vi i stedet for at træde et skridt frem træder et skridt tilbage.
- Det kan være nødvendigt at gå baglæns og indføre enten nye eller gamle restriktioner, hvis vi ikke holder fast i at følge retningslinjer, sagde Mette Frederiksen (S) i et interview med DR Nyheder.
Adspurgt om, hvad næste skridt i genåbningen skal være, foreligger der endnu ikke en klar løsning, men hun understregede, at det hele sker i små skridt - og fokus er på arbejdspladser.
- Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, men det skal også være samfundsøkonomisk klogt, sagde hun til TV 2.
Flere sigtelser for overtrædelse af foramslingsforbud
Det omtalte forsamlingsforbud, der gælder både i det offentlige rum og ved private arrangementer, blev indført 17. marts, efter en hastestramning blev vedtaget i Folketinget.
I første omgang blev loven forlænget til 30. marts, efterfølgende til 14. april, dernæst til 18. april og altså nu til 11. maj - alene for at mindske smitterisikoen.
Alene i påskeugen rejste politiet 56 sigtelser for overtrædelse af forsamlingsforbuddet.
Regeringen har tidligere forbudt "større forsamlinger" indtil udgangen af august.
Hvad der præcis menes med større forsamlinger, er endnu uklart. Men blandt andet er sommerens festivaler blevet aflyst, ligesom større sportsbegivenheder ikke vil blive afholdt.
Onsdag åbnede de skoler og dagtilbud, der er i stand til at følge en række retningslinjer vedrørende fysisk afstand og hygiejne. Her gælder forsamlingsforbuddet ikke.