Coronavirus

Færre patienter og mere håndvask - sådan vil sundhedsvæsenet genåbne

Sundhedsstyrelsen vurderer, at sundhedsvæsenet ”ikke umiddelbart kan forventes at gå op i normalt aktivitetsniveau med det samme”.

Det danske sundhedsvæsen genåbner mandag yderligere med ”bredt fokus på at undgå smittespredning”.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

- Der kan derfor også blive behov for at prioritere, og da vil det afhænge af en konkret faglig vurdering af patientens samlede situation, hvorvidt en behandling skal tilbydes, siger centerchef Camilla Noelle Rathcke til sst.dk.

Camilla Noelle Rathcke lægger samtidig vægt på, at sundhedsvæsenet ”ikke umiddelbart kan forventes at gå op i normalt aktivitetsniveau med det samme”.

For at mindske risikoen for smittespredning har Sundhedsstyrelsen opstillet en række forholdsregler, som sundhedspersonale og patienter skal forholde sig til.

Det betyder blandt andet, at patienter skal være forberedt på, at konsultationer som udgangspunkt vil foregå over telefon eller video.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer lyder:

 • Alle patienter skal først og fremmest konsulteres via enten telefon eller video.
 • Patienter med symptomer på covid-19 bør ikke møde fysisk op hos lægen. Dette vil blandt andet blive oplyst ved indgangen til lægekonsultationen og klinikker.
 • Alle patienter bør ved ankomst til klinikken blive udspurgt om symptomer på covid-19. Dette skal foregå med 1-2 meters afstand. Patienter skal samtidig opfordres til at vaske hænder eller bruge hånddesinfektion.
 • I venteværelset skal der være minimum en meters afstand mellem siddepladser. Derudover skal lægen fjerne ting, der kan sprede smitten. Det er for eksempel aviser og legetøj. Lægen skal samtidig sørge for hyppig og grundig rengøring og adgang til håndsprit i venteværelse.
 • Sundhedsklinikken skal have plakaten ’Ny coronavirus - beskyt dig selv og andre’ hængende klinikdøren eller i venteværelset.
 • For så vidt muligt skal sundspersonalet sørge for, at færre patienter besøger klinikkerne. Det skal gøres ved tilbyde færre konsulationstider med længere afstand mellem hver tid. Dette skal sørge for, at der er et minimum af patienter i venteværelset på samme tid.
 • Undersøgelser, der kræver tæt kontakt, skal holdes til kun de mest nødvendige.
 • Sundhedspersonale, der har været i kontakt med personer smittet med covid-19, skal være opmærksom på mulige symptomer på sygdommen. Får sundhedspersonalet lette symptomer, skal de forlade arbejdspladsen og må først møde op igen efter 48 timer uden symptomer.

Hvem kan få behandling?

Hvilke patienter, der skal behandles, vil i hvert enkelt tilfælde ske efter ”et konkret lægefagligt skøn,” skriver Sundhedsstyrelsen.

Det lægefaglige skøn kan ifølge Sundhedsstyrelsen blandt andet indeholde:

 • En vurdering af alvorligheden og sværhedsgraden af sygdommen.
 • En vurdering af, om risikoen for, at sygdommen bliver forværret. Her skal lægen vurdere, om patienten kan blive nødsaget til at bruge mere medicin, hvis der ikke bliver behandlet.
 • En vurdering af, om sygdommen bliver kronisk, hvis den ikke bliver behandlet inden for et par måneder.
 • En vurdering af, om at det vil påvirke livskvaliteten, hvis sygdommen ikke bliver behandlet med det samme.
 • En vurdering af, hvordan tilstanden vil påvirke patientens funktions- og/eller erhvervsevne.

Sundhedsstyrelsen har samtidig lavet en liste med eksempler på, hvilke indsatser der skal varetages, og hvilke indsatser, der ”ud fra en konkret faglig vurdering” skal kunne tilbydes på private og offentlige hospitaler. Indsatserne, der bliver tilbudt, er for eksempel kirurgi ved kræftsygdomme, dræn i mellemøret, hvor udsættelse vil forværre barnets sproglige udvikling, alle former for psykiatri og plastikkirurgisk behandling af sår herunder brandsår. Du kan se den komplette liste af eksempler hos Sundhedsstyrelsen her.

Brudt borgfred

Genåbningen af sundhedsvæsenet kommer, efter regeringen mandag indgik en aftale med Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) om at øge aktiviteten i sundhedsvæsnet efter påske.

Længe forhandlede regeringen med sine støttepartier og oppositionen i Folketinget om genåbningen, men mandag forlod Venstres formand, Jakob Elleman-Jensen, forhandlingerne, som han efterfølgende betegnede som værende ”brudt sammen”.

Efter Venstre-formandens udmelding konstaterede TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, at sundhedsområdet er helt centralt i genåbningen af Danmark, og at borgerlige gerne vil sætte nogle solide aftryk for vejen videre.

Troels Mylenberg konkluderede samtidig:

- Når forhandlingerne om genåbning af sundhedsvæsenet er brudt sammen, er det mest af alt et udtryk for, at al snak om borgfred i ly af coronakrise er slut.