Mens en ung mand i et mørkelagt Khartoum, hovedstaden i Sudan, læser et revolutionært digt op i lyset fra mobiltelefoner, råber en gruppe mennesker slagord og kræver revolution og civilt styre, 19. juni 2019.
Samfund

Verdens bedste pressefotos er fundet - og et af dem har en dansker taget

World Press Photo har annonceret dette års vindere af den verdensomspændende fotokonkurrence. Her kan du se et udvalg af de præmierede billeder.

Verdens bedste pressefoto er blevet kåret. Æren gik i år til en fotograf, der har taget billedet af en sudansk demonstrant, der - oplyst af mobiltelefoner og omgivet af en menneskemængde - reciterer et digt.

- Vi ser et ungt menneske, som ikke skyder. Som ikke kaster med sten. Men reciterer et digt. På den måde giver han - og billedet - håbet en stemme. Det er vigtigt som inspiration i en tid med meget vold og konflikt, siger formanden for World Press Photo, sydafrikanske Lekgetho Makola.

Den unge mand fra Sudan i Nordøstafrika var en del af en demonstration 19. juni 2019 i hovedstaden Khartoum, da borgere gik på gaden for at få en civil overgangsregering indsat i Sudan.

Bag vinderbilledet står den japanske fotograf Yasuyoshi Chiba, der dermed modtager årets hovedpris.

Men der er også fundet vinderbilleder i kategorier som natur, mennesker, nyheder, sport og miljø, og i underkategorien 'generelle nyheder' er prisen gået til en dansk fotograf vundet med en fotoserie.

Fotografen er Nicolas Asfouri, som har taget billeder af en demonstration i oktober 2019, der foregik i Hongkong. Nedenfor kan du se først et af danskerens vinderbilleder fra hans billedeserie og derefter vinderbilleder fra flere af de andre kategorier.

Vinder 'Generelle nyheder', billedserier

En kvinde rækker protestsymbolet - en paraply - og en nummerplade med påskriften ’LOVE’ i vejret under en demonstration i Hongkong i efteråret 2019. Demonstrationen fandt sted på den officielle nationaldag, som skulle markere fejringen af det kommunistiske Kinas grundlæggelse.

Protesterne begyndte allerede i juni, og siden viste tusindvis af vrede demonstranter deres utilfredshed med det, de mente, var Beijings stigende indflydelse på selvstyret i Hongkong.

Vinder 'Portrætter', enkeltbilleder

Kort tid inden billedet blev taget, var den 15-årige armenske pige Ewa 'vågnet' fra en omdiskuteret resignationssyndrom. En tilstand, hvor patienten er passiv, ubevægelig, stum og ikke spiser og drikker, inkontinent og uimodtagelig for fysiske stimuli. Fænomenet er blevet registeret flere steder i verden hos asylbørn, der har været udsat for store mængder stress.

På billedet sidder hun i en kørestol omgivet af sin familie.

Vinder 'Nyhedsspot', enkeltbilleder

Studerende stødte sammen med kampklædt politi under en demonstration mod regeringen i Algeriets hovedstad, Algier, i maj.

Demonstranterne var vrede over, at den aldrende og skrantende præsident, Abdelaziz Bouteflika, gik efter en femte periode som landets leder. Bouteflika havde allerede været præsident i 20 år.

Algeriet havde på det tidspunkt været ramt af protestdemonstrationer siden februar.

Vinder 'Aktuelle temaer', billedserier

En talibankriger sidder i sin bil i Khogyani i Afghanistan en tidlig morgen.

Dette er et af flere billeder i serien, der symboliserer den øgede magt som terrororganisationen Taliban har fået i Afghanistan i 2019.

Vinder 'Natur', enkeltbilleder

En én måned gammel orangutang ligger død i en dyrlægeklinik. Orangutangen blev fundet sammen med sin mor i en palmeplantage tæt på byen Subulussalam på Sumatra i Indonesien.

Ungens mor, som af redningsfolkene blev døbt Hope, var blind og havde brækket kravebenet. Hun var blevet ramt 74 gange af skud fra en luftbøsse, som landsbyboerne havde skudt efter hende, da hun spiste frugt fra deres område.

Vinder 'Natur', billedserier

Et foto af orangutangen Fahrzen, der får et rutinemæssigt helbredstjek på et karantænecenteret i Sibolangit i Indonesien.

Han-orangutangen var sund og rask, men manglede kompetencerne til at overleve i naturen.

Vinder 'Længerevarende fotoprojekter'

Fodboldfans ved et lokalopgør i Algier, der er hovedstaden i Algeriet.

Grundet tidligere voldsepisoder bliver kampen afviklet for lukkede døre, så gruppen af fodboldfans mødes i en biograf for at se kampen.

Vinder 'Miljø', enkeltbilleder

En isbjørnemor og hendes unge nærmer sig nogle flag og udstyr, som forskere fra skibet Polarstern havde sat op på en ekspedition, som undersøgte konsekvenser af klimaforandringer i Ishavet.

Vinder i 'Generelle nyheder', enkeltbilleder

Billedet viser en ung mand fra Sudan i Nordøstafrika, der var en del af en demonstration 19. juni 2019 i hovedstaden Khartoum. Måneder inden fotoet blev taget, havde demonstranterne haft held med at vælte landets daværende præsident, Omar al-Bashir, og i stedet blev en militær overgangsregering indsat. Men da befolkningen krævede en civil overgangsregering, der skulle sikre en demokratisk magtoverdragelse, slog militæret hårdt ned på dem.

17. august fik den protesterende befolkning en aftale i hus med militæret om en deling af magten. Det skete efter måneders protester, hvor militæret blandt andet forsøgte at dæmpe urolighederne ved at slukke lyset på gaderne og lukke for befolkningens internetadgang.

Demonstrationerne blev til dels ført af de unge i befolkningen.

Vinder 'Sport', enkeltbilleder

En vigtig basketballkamp mellem Philadelphia 76'ers og Toronto Raptors i den amerikanske NBA-liga.

Kawhi Leonard (på hug, i midten) fra Toronto Raptors ser sit skud gå i kurven, samtidig med at slutsignalet lyder.

Scoringen sikrede både Raptors sejren i kampen og i playoff-serien, hvor der spilles bedst af syv kampe. Senere gik holdet hele vejen til NBA-finalerne og vandt mesterskabet.

Vinder 'Aktuelle temaer', enkeltbilleder

En forretningsmand låser et par raketstyr inde, efter at de har været del af salgsudstillingen på en af verdens største våbenmesser, 'International Defence Exhibition and Conference' i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.