Samfund

Statsministeren vil åbne flere arbejdspladser - hurtigt

Genåbningen "står og falder med afstand", sagde Mette Frederiksen.

På mandag åbner de liberale erhverv, og hvis alt går efter planen, bliver det næste, der åbner, flere af landets arbejdspladser.

Det var meldingen fredag aften fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med TV 2.

- Jeg vil gerne have flere på arbejdsmarkedet og gerne så mange som muligt, men det skal gøres i den rigtige rækkefølge. Det skal gøres sundhedsmæssigt forsvarligt, sagde hun:

- Vores ledetråd som regering er at få endnu mere gang i dansk erhvervsliv og at få endnu flere på arbejde, så længe det er sundhedsmæssigt forsvarligt.

Statsministeren kom ikke nærmere ind på, hvilke arbejdspladser, der er tale om. Rækkefølgen af genåbningen har affødt en del debat, blandt andet fordi de enkelte partiers ønskelister over, hvilken rækkefølge landet skal åbne i, peger i mange forskellige retninger.

Afhænger af afstand og hygiejne

Undervejs i interviewet understregede statsministeren flere gange vigtigheden af, at de nuværende anbefalinger om afstand og hygiejne bliver opretholdt. Det "står og falder med afstand", sagde hun.

- Sygdommen smitter kun, hvis vi er tæt på hinanden. Vi har fået sygdommen under kontrol, og vi har gjort det godt, men vi bliver nødt til at gøre det forsvarligt, så vi ikke sætter det hele over styr, lød det.

Mette Frederiksen henviste til de to grafer - den blå og den røde - der viser, hvordan antallet af smittede vil stige alt efter i hvor høj grad, vi holder fast i de smittebegrænsende vaner.

- Vi skal ikke begynde at slække på de gode vaner, så risikerer vi at komme tilbage i den røde kurve, sagde hun.

Fokus på ældre

Men selv om afstand er vigtig, er den lige nu også grunden til, at mange af landets ældre og udsatte kan føle sig isolerede.

Blandt andet har ÆldreSagen advaret om, at de langsigtede konsekvenser kan blive alvorlige, hvis ældre mennesker ikke kan få besøg af pårørende eller venner, fordi de kan risikere smitte.

Det problem adresserede Mette Frederiksen.

- Vi skal gøre noget mere for de ældre, ensomme og udsatte danskere, sagde hun.