Coronavirus

Partierne er enige om en yderligere åbning af Danmark

Aftale om yderligere åbning betyder blandt andet, at man kan komme til frisør fra mandag. Restaurationsbranchen, højskoler og efterskoler må vente.

Regeringen og et bredt flertal er efter sene forhandlinger natten til fredag blevet enige om en åbning af liberale erhverv i Danmark.

Aftalen omfatter dele af retssystemet og visse liberale erhverv, som har været lukket ned for at mindske spredning af coronavirus.

Regeringen og et bredt flertal er efter sene forhandlinger natten til fredag blevet enige om en åbning af liberale erhverv i Danmark.

Den yderligere åbning betyder, at flere små virksomheder, der har været lukket siden midten af marts, blandt andet frisører og tatovører, må åbne fra på mandag.

Dermed må restaurationsbranchen, højskoler og efterskoler vente på at åbne.

Forhandlingerne blev indledt klokken 20.00 torsdag, og her var partierne repræsenteret af deres formænd samt statsminister Mette Frederiksen (S), skriver Jyllands Posten. Forhandlingerne tog ifølge avisen udgangspunkt i ekspertberegninger og råd fra Statens Serum Instituts direktør, Kåre Mølbak.

Her er hoveddele af aftalen:

Genåbning af liberale erhverv:

  • Et midlertidigt forbud mod "visse liberale erhverv" ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020. Forbuddet gjaldt for eksempel frisører og tatovører, hvor der ikke kunne holdes afstand. Statsministeriet uddyber ikke specifikt, hvilke faggrupper der får lov at genåbne, men der står, at de "omfattede erhvervsdrivende igen kan åbne deres lokaler for kunder".
  • Yderligere retningslinjer for genåbning aftales i et såkaldt sektorpartnerskab med "brancher, fagforeninger og relevante organisationer".
  • Også forbuddet mod at foretage praktisk køreundervisning i skolevogne ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020.

Genåbning af domstole og andre dele af retssystemet:

  • Domstolene opfordres til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager.
  • Familieretshuset vil åbne for blandt andet børnesamtaler.
  • Afsoningen i Kriminalforsorgen påbegyndes gradvist igen.

Ældre og sårbare samt udsatte unge:

  • Nye partnerskaber skal udvikle initiativer, der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.
  • Der skal findes "nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde".

Kilde: Statsministeriet.

Må ikke gå hurtigere frem

Aftaleparterne består af samtlige partier i Folketinget; regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti (SF), Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet.

- Aftale! Er ualmindeligt glad for, at alle Folketingets partier her til aften (nat er det jo i virkeligheden nu) er enige om at udvide den første fase af genåbningen en smule, skriver Mette Frederiksen på Facebook.

- Ingen har lyst til at holde Danmark lukket en dag mere end højst nødvendigt. Men vi må ikke gå hurtigere frem, end at vi stadig kan holde epidemien under kontrol.

Ifølge partileder for De Radikale Morten Østergaard åbner også domstole og visse forskningslaboratorier.

- Dejligt med et bredt samarbejde om en hurtigt aftale, der giver de små virksomheder, vi bad lukke for at dæmpe smittespredningen, lov til at åbne igen. Jeg har bestilt tid hos frisøren, skriver han på Twitter.

Aftale om yderligere åbning betyder blandt andet, at man kan komme til frisør fra mandag. Restaurationsbranchen, højskoler og efterskoler må vente.

Partiledere er ikke helt tilfredse

Morten Østergaard tilføjer, at han dog er ærgerlig over, at efterskole- og højskolelever må vente, da sundhedsmyndighederne har frarådet, at deres skoler blev genåbnet nu.

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen skriver på Twitter, at han glæder sig over den yderligere åbning.

- Efter en lang aftens forhandlinger er der nu flere, der kan vende tilbage til et arbejde og en mere normal hverdag.

- Afgørende for Venstre, at det sker på et sundhedsfagligt grundlag. Nu skal vi se på, hvad der kan følge efter, når tiden er inde til det.

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, er tilfreds, men ville ideelt set gerne have haft åbnet endnu mere op for samfundet.

- Havde gerne set, vi kunne følge de sundhedsmæssige beregninger og åbne mere, men det frarådede myndighederne. Der venter en stor opgave i næste fase, skriver Søren Pape Poulsen på Twitter.

Også Josephine Fock, politisk leder i Alternativet, er tilfreds.

- Glad for at være med i en aftale, på baggrund af sundhedsfaglige vurderinger, der åbner Danmark yderligere op, skriver hun.