Coronavirus

Ny samlet strategi på vej for coronatest: - Det har været åbenlyst utilfredsstillende

Dybt kritisabelt, man ikke tester flere, mener patienterne. - Vi kan sagtens teste flere, siger regionerne. Lægerne savner klare retningslinjer.

Danmark skal have ny teststrategi. Det fremgår af en pressemeddelse i forbindelse med næste skridt af genåbningen af Danmark. Og strategiskiftet er ønsket fra flere sider.

- Det har været åbenlyst utilfredsstillende, at der ikke har været en sammenhængende teststrategi og en sammenhæng mellem kapacitet og udstyr, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper til TV 2.

Hun understreger, at hun ikke siger det for at pege fingre ad nogen.

- Men der har været mangel på podeudstyr og personale, og det har skabt forvirring, siger hun.

Patienter: Dybt kritisabelt

Patientforeningen hilser også en ny strategi velkommen. Ifølge den er de manglende test dog ikke udtryk for mangel på kapacitet. I Region Syddanmark kan man for eksempel teste 1200 om dagen, men man bruger kun halvdelen af testkapaciteten, skrev TV 2 Fyn torsdag. Og det er udtryk for et stort ressourcemisbrug, mener Niels Jørgen Langkilde, formand for foreningen.

- Vi ser det i hele landet, at det er muligt at lave mange flere tests, end der rent faktisk bliver gennemført, og det er dybt kritisabelt, siger han.

Han retter kritik mod sundhedsmyndighedernes nuværende retningslinjer for test.

- Sundhedsstyrelsen skal tage sig sammen og tage og komme med en ny vejledning, der siger, at man kan teste de og de og de personer, siger Niels Jørgen Langkilde.

Disse grupper kan i dag testes for covid-19

Personer med milde symptomer – og som samtidig er i tæt kontakt med en af nedenstående grupper:

  • Personer med nære relationer i særlige risikogrupper – eksempelvis hvis en person i husstanden har nedsat immunforsvar eller en kronisk sygdom.
  • Personer, der har svært ved at sikre gode rammer for selvisolation.
  • Personer, hvor det vurderes hensigtsmæssigt at kende covid-19-status, hvis der eksempelvis bor mange i husstanden.
  • Personer med tæt kontakt til en, der er bekræftet smittet med covid-19.
  • Personer med særlige nøglefunktioner i samfundet

Kommer i næste uge

Den nye teststrategi skal blandt andet indeholde test af frontpersonale, pårørende og sårbare grupper. Desuden skal der testes et repræsentativt udsnit af befolkningen, så udviklingen kan følges.

Det fremgik af nattens pressemeddelelse, men hvad den derudover skal indeholde, må vi vente med at få svar på.

Hverken Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut har nemlig ønsket at stille op til interview.

Sundhedsstyrelsen oplyser blot til TV 2, at den ”kommer med reviderede retningslinjer i næste uge, som blandt andet omhandler målgrupper for test”.

Diskussion om antallet af test

Siden coronavirussen kom til Danmark, har myndigheden annonceret to større ændringer i teststrategien.

Det skete første gang 12. marts, hvor man gik fra inddæmning til afbødning. Det vil sige, at man gik over til kun at teste personer med behandlingskrævende symptomer, hvor man før testede alle, der havde symptomer og havde været i et risikoområde som for eksempel Norditalien.

Det andet store strategiskifte skete 1. april. Her begyndte man også at teste patienter med milde symptomer. Derudover åbnede man for, at praktiserende læger kunne henvise patienter med milde symptomer til testning.

Undervejs opstod så diskussionen om, hvor mange der skulle – og kunne – testes.

Jeg tror, det er realistisk, at vi kan nå op på at teste måske 10.000-15.000 personer om dagen

Stephanie Lose, formand, Danske Regioner

Sundhedsminister Magnus Heunicke var utilfreds med den strategi, der havde været, og mente, at Danmark burde teste mange flere. Det sagde han 24. marts i et radioprogram på P1.

To dage senere sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til samme kanal, at nu skulle der testes 5000 om dagen – og helst 10.000 eller flere.

Men selvom regionerne, som driver sygehusene, fik opbygget den krævede kapacitet, har antallet af daglige tests flere dage været et stykke under 5000. Torsdag var tallet 3070 testede. Sidste fredag blev 2008 testet.

Realistisk med over 10.000 daglige test

Hvis flere tests bliver en del af de nye retningslinjer, Sundhedsstyrelsen præsenterer i næste uge, er regionerne klar til at teste flere – også flere end de 5000.

- Jeg vil helst ikke sætte tal på vores kapacitet. For den er meget dynamisk, i takt med at vi får forsyninger eller ikke får forsyninger af testudstyr, siger formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) til Ritzau.

- Men jeg tror, det er realistisk, at vi kan nå op på at teste måske 10.000-15.000 personer om dagen, hvis retningslinjerne ændres - måske ad nogle omgange, fortsætter hun.

Savner klare retningslinjer

Stephanie Lose opfodrer borgere, også med milde symptomer, til at kontakte deres læge. Og lægerne skal ikke holde sig tilbage med at henvise patienterne til test, siger hun.

Men om lægerne henviser patienterne til test eller ej, beror på en individuel, lægefaglig vurdering.

Hos de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) mener man, at der har været en del forvirring i den seneste tids udmeldinger, blandt andet om at der skulle testes mange flere.

Derfor ser PLO også frem til, at sundhedsmyndighederne kommer med en samlet teststrategi, siger formand Christian Freitag.

- Jeg synes, vi startede godt, og så blev det svært. Når der begyndte at komme flere testmuligheder, havde jeg indimellem svært ved at se logikken i det. Og det er det, jeg efterspørger nu, siger Christian Freitag til TV 2.

Han savner nogle klare og entydige retningslinjer, hvor det er tydeligt, hvorfor vi tester, som vi gør. Det vil også gøre det nemmere for lægerne at give patienterne en god forklaring.

Christian Freitag ser dog ikke et problem i, at regionerne har en testkapacitet, som ikke bliver udnyttet.

- Jeg synes, det er dejligt, at der er overskudskapacitet på testområdet, for det var jo det, vi manglede i starten, siger han.