Coronavirus

Københavnere sad tæt i solen – her griber politiet ind

Politiet bekræfter, at de har måtte rette kontakt til borgere flere steder i byen.

I en video fra Dronning Louises Bro i København fredag kan man se to politifolk rette henvendelse til en større gruppe mennesker, der har taget plads på første række med udsigt over en af byens søer og fredagssolen i øjnene.

For selvom regeringen er begyndt at åbne landet mere op, og tonerne fra sundhedsmyndighederne bliver mere og mere positive, så er det fortsat ikke tilladt at forsamle sig mere end ti personer.

På videoen kan man høre de to betjente forklare de omkring 30 personer ved bænkene, at de skal sprede sig ud, hvis ikke de skal forbryde sig mod forsamlingsforbuddet. De bliver ligeledes gjort opmærksomme på, at politiet har myndighed til helt at forbyde adgang til områder, hvis borgere forsamler sig i større grupper.

Greb ind flere steder

Broen var ikke det eneste sted, københavnerne stimlede sammen.

– Jeg kan bekræfte, at vi har været til stede ved Dronning Louises Bro, ligesom vi har været til stede en række andre steder i byen, siger Thomas Tarpgaard, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, til TV 2.

Selvom politiet flere gange i løbet af dagen har måtte rette henvendelser til folk, så har dagens aktioner ikke ført til nogen bøder.

– Blokken (bødeblokken red.) blev i lommen, men vi har givet anvisninger til en del borgere og oplyst dem om, at de skulle sprede sig, og at vi ikke vil se lignende ting fremadrettet, siger Thomas Tarpgaard.

Ros fra politiet

Faktisk er der rosende ord til hovedstadens borgere, der til trods for det gode vejr opfører sig eksemplarisk.

– Hvis man som myndighed kan gå ud og rose folk, så vil jeg gerne gøre det. Der er enkelte, der har brug for lidt anvisninger, men i vores kreds oplever vi meget få problemer med folk, der overtræder forsamlingsforbuddet, siger Thomas Tarpgaard.

I slutningen af marts fik politiet med en ny hastelov mulighed for at forbyde adgangen til bestemte områder, hvor der er mistanke om, at flere end ti personer vil forsamle sig.

Det kan være Dronning Louises Bro, legepladser eller udendørs idrætsanlæg.

Med den nye lov vil politiet eksempelvis kunne forbyde adgangen alene på antagelsen af, at en gruppe vil forsamle sig på stedet, hvor de med den tidligere lov først kunne gribe ind, når der var en konkret forsamling på stedet.