Coronavirus

Det er sikkert at gå til frisøren, siger virolog

Der er stadig for stor risiko forbundet med cafeer og restauranter, påpeger professor i eksperimental virologi Allan Randrup Thomsen.

Efter den seneste måneds corona-nedlukning har Folketingets partier natten til fredag indgået en aftale, der giver blandt andre frisører, tatovører og skønhedsklinikker mulighed for at genåbne for kunder fra på mandag.

Den yderligere genåbning af samfundet kan måske virke modstridende med de danske myndigheders anvisninger om at holde fysisk afstand fra hinanden og huske hele tiden at holde god hygiejne. Men faktisk giver det fin mening, siger professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet.

- Jeg mener, det er sikkert under forudsætning af, at alle andre stadig holder afstand og vasker hænder, siger han.

Men samtidig erkender professoren, at det ikke er helt uden risiko at besøge frisøren eller barberen.

- Der er en begrænset risiko, ja, men den kommer vi aldrig til livs, før der er en vaccine.

Handler om mængden af mennesker

Ifølge Statens Serum Instituts beregninger vil den aftalte genåbning ikke føre til en væsentlig stigning i smittetrykket, forklarer han yderligere.

Faktisk har belastningen af sundhedsvæsenet allerede nået det værste punkt i krisen, hvis beregningerne passer, vurderer Allan Randrup Thomsen.

Men derfor er det alligevel ikke sikkert at gå skridtet videre og genåbne eksempelvis landets beværtninger, cafeer og restauranter.

- Det hele skal ses i en stor sammenhæng. Det er mere risikabelt at åbne cafeer og restauranter, fordi det antal mennesker, der indgår, typisk er mange flere, end det er hos den enkelte frisør, tandlæge eller køreskolelærer, siger Randrup Thomsen.

Det kan hurtigt gå galt

Foruden menneskemængderne frygter myndighederne også, at danskerne vil glemme alle de forholdsregler, de har været underlagt siden krisens begyndelse, mener professoren.

For den psykologiske effekt af at se gader og stræder være fyldt med liv kan give billedet af, at samfundet er tilbage til normal.

- Men virusset har ikke ændret sig. Det har stadig samme smittekapacitet. Holder vi op med at følge reglerne med afstand og håndvask, så er vi sådan set tilbage, hvor vi var i starten af marts, siger Allan Randrup Thomsen.

Der er stadig smitte i samfundet, påpeger han og konkluderer, at danskernes nye vaner er afgørende for, at smitten ikke spreder sig for meget.