Coronavirus

Notat godkender åbning af arbejdspladser: - De er meget pressede, siger organisation

Flere tusinde små virksomheder kan ifølge et notat få lov at åbne igen. Nu forlanger virksomhedernes organisation hurtig handling af regeringen.

27.000 danskere i de liberale serviceerhverv, som for eksempel frisører og fysioterapeuter, kan tage på arbejde igen, uden at antallet af indlagte patienter med covid-19 vil stige.

Det viser et notat fra Statens Serum Institut, som TV 2 er kommet i besiddelse af.

Jubel hos de små virksomheder

Og det glæder Jakob Brandt, vicedirektør i SMV Danmark, der organiserer de små og mellemstore virksomheder i Danmark.

- Selv om der er kommet hjælpepakker, er mange virksomheder meget pressede, og derfor er jeg utroligt glad for at se, at vi danskere har været så gode, at vi allerede kan åbne i morgen og ikke skal vente to-tre måneder for eksempel, siger Jakob Brandt til TV 2.

Derfor har han en klar forventning om, at politikerne med notatet fra Statens Serum Institut siger, at hans medlemmer godt kan finde frisørsaksen og massørolien frem igen og starte op. Det har især små virksomheder, som caféer og restauranter, frisører og fysioterapeuter, behov for.

- De små er mere presset end de store, for de har ikke en pengetank, de kan leve af, mens krisen kradser, siger Jakob Brandt.

- Derfor er det bydende nødvendigt, at politikerne allerede i dag handler på den viden, de nu har, og får åbnet de liberale erhverv, som rapporten jo viser, at vi faktisk godt kan gøre uden en øget smittespredning.

Det glæder Jakob Brandt, vicedirektør i SMV Danmark, der organiserer de små og mellemstore virksomheder i Danmark.

Partier presser på for mere genåbning

Notatet er centralt i regeringens igangværende forhandlinger med Folketingets partier om at udvide genåbningen af Danmark.

Flere partier har de seneste dage givet udtryk for, at en række liberale erhverv bør have lov til at genåbne hurtigst muligt, og notatet fra Statens Serum Institut giver mere rumklang til det krav.

- Vi skal åbne virksomhederne, og vi skal gøre det med det samme, er min opfordring til regeringen og de øvrige partier, siger Det Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard til TV 2.

- Det kan ikke nytte noget, vi tager små erhvervsdrivende som gidsler i de større politiske diskussioner. Vi skal tage bestik af den viden, vi nu har fået med notatet og lade folk åbne forretninger igen og lade unge genoptage deres uddannelser, siger han.

- Vi skal åbne virksomhederne, og vi skal gøre det med det samme, er min opfordring til regeringen og de øvrige partier.

Det samme mener Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

- Jeg mener, vi bør gøre alt for at få sat gang i Danmark igen. Og nu har vi sundhedsmyndighedernes ord for, at det er fuldt ud forsvarligt at genåbne de liberale erhverv, og den viden skal vi selvfølgelig handle på med det samme, siger hun til TV 2.

Sophie Løhde peger på, at der hver dag er mennesker, der må dreje nøglen om for deres virksomhed, og mennesker, der mister deres arbejde.

Derfor mener hun ikke, at partierne kan være bekendt at parkere de små erhvervsdrivende, mens der forhandles om en langsigtet plan for genåbningen af Danmark.

- Vi har selvfølgelig behov for en mere langsigtet plan. Men jeg mener, vi har et ansvar for at handle på den viden, vi har fået med notatet, og det bør vi gøre allerede i dag, siger Venstres politiske ordfører.

Sophie Løhde peger på, at der hver dag er mennesker, der må dreje nøglen om for deres virksomhed, og mennesker, der mister deres arbejde.

Professor advarer danskerne

Den fortsat lave smittespredning i samfundet, som man kan se i notatet fra Statens Serum Institut, forudsætter, at danskerne ellers formår at holde den afstand og tage de forholdsregler, vi har lært den seneste måned.

- Såfremt alle eller halvdelen af den voksne befolkning fortsætter med at holde fysisk afstand som niveauet før påske, så har vi højst sandsynligt allerede set den maksimale belastning på intensive sengepladser, står der i notatet.

Derfor har danskerne et stort ansvar for, hvad en udvidet genåbning af Danmark betyder for omfanget af coronavirus i samfundet. Det mener Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Det, man kan blive bange for sådan rent psykologisk, er, at hvis samfundet begynder at virke normalt igen, så opfører folk sig normalt igen, siger han til TV 2.

- Der er en risiko for, at folk ikke bliver ved med at holde afstand og vaske hænder, og derfor er det meget, meget vigtigt at sige, at det stadig er en forudsætning for alt det her.

Notatet fra Statens Serum Institut er gode nyheder, men for at det kan lykkes, kræver det stadig fuld opmærksomhed fra befolkningen. Det mener Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.