Midt i coronakrise: Hospital havde fire corona-afsnit klar, men kun ét er taget i brug
Coronavirussen har indtil nu ramt Danmark i et mindre omfang end hidtil frygtet. Patienter med andre sygdomme er dog også blevet væk, og det bekymrer.
Da regeringen lukkede samfundet ned 13. marts, var det med billederne fra Italien i frisk erindring.
Man ville undgå et lignende scenarie, hvor der hverken var respiratorer eller senge nok til alle.
Derfor blev indsatsen mod coronavirus målrettet, så patienter med sygdomme, der ikke var akutte eller livstruende, fik udskudt deres behandling.
Pandemien, der ifølge de indledende prognoser skulle toppe i denne uge, har imidlertid vist sig at ramme Danmark langt mildere end frygtet.
Hospitaler oplever, at der ikke kommer det omfang patienter, man havde regnet med. Hverken med coronavirus eller andre sygdomme.
25 procent færre i København
Den såkaldte belægningsgrad angiver, hvor mange af en afdelings senge der er optaget af patienter.
I Region Hovedstaden var belægningsgraden eksempelvis på 50,6 procent i sidste uge på somatiske (fysiske) behandlinger. Til sammenligning var belægningen på 74 procent sidste år på samme tidspunkt.
I psykiatrien er belægningsgraden faldet fra 81,5 procent til 71,6 procent for sidste uge.
Og hvor der i uge ni blev foretaget 161.815 ambulante behandlinger i Region Hovedstaden, var det tal i uge 13 kun på 119.272.
Også i Region Nordjylland har der været et fald i antal ambulante besøg på knap 36 procent i marts måned. Det viser opgørelser, TV 2 har set.
Sundhedsstyrelsen: Bekymrende tendens
På Aarhus Universitetshospital (AU) har man skabt fire covid-19-afsnit. Det er imidlertid kun det ene afsnit, der indtil nu har været brug for.
På hospitalets lungeafdeling er der normalt rift om de 22 pladser, men også her er der sket en halvering af antallet af patienter.
Afdelingslæge Gitte Anna Madsen kalder situationen for meget atypisk.
- Der har aldrig været så få patienter her. Jeg tror, det er af frygt for at blive smittet med covid-19, men det er ikke mere smittefarligt at komme her end at gå i supermarkedet, siger hun og frygter, at angsten for coronavirus kan have store konsekvenser:
- Det kunne være patienter med lungekræft-symptomer, der ikke kommer, selv om de hoster blod op, eller kommer meget sent. Eller kroniske kol-patienter.
Gitte Anna Madsen kan have noget at have sin frygt i.
Antallet af kræftpatienter, der henvises til et pakkeforløb er faldet med 50 procent. På hjerteområdet er aktiviteterne faldet med 35 procent, viser et notat fra Sundhedsstyrelsen fra 13. april.
Samme sted kalder Sundhedsstyrelsen udviklingen for en folkesundhedsmæssig bekymrende tendens.
Nedsat aktivitet med 50 procent i Region Syddanmark
Det er langtfra første gang, at læger efterlyser patienter. I slutningen af marts opfordrede de praktiserende læger den danske befolkning til fortsat at møde op, hvis de havde gener.
- Vi er bange for, at vi har skræmt folk fra at bruge sundhedsvæsenet i al den her coronatid, sagde Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.
Koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen, fortæller, at der på sygehusene her også har været en "lidt mat stemning" over de manglende patienter.
Flere end 2000 sygeplejersker og 300 læger blev omskolet til at kunne behandle covid-19 i Region Syddanmark, men den samlede aktivitet i Region Syddanmark har været nedsat med 50 procent.
- Det er en ambivalent følelse, hvor vi er glade for, at der ikke kom så mange patienter ind, som vi forventede, men vi kunne sagtens have taget mange flere ind, siger Kurt Espersen.
Region Syddanmark: Stadig den rigtige beslutning
Kurt Espersen er dog ikke uenig i beslutningen om at lukke sundhedsvæsenet for alle ikke-akutte operationer:
- Det var en rigtig beslutning, for det gælder om at være forberedt.
Til trods for at det har haft en kæmpe pris for de mennesker, der stod på en venteliste?
- Ja, det vil jeg sige. Vi ville nødig være endt med tilstande som Italien og Spanien, siger Kurt Espersen.
362 er lige nu indlagt med covid-19. 89 er på intensiv og 75 i respirator.
309 mennesker i Danmark er døde med covid-19.
Sundhedsstyrelsen har bestemt, at regionerne fremover skal afsætte 300 intensivpladser og 800 sengepladser til corona-patienter.