Coronavirus

Mette Frederiksen besøger genåbnet skole: - De er vildt glade for at se deres venner

Nu indledes første del af genåbningen af Danmark, som statsminister Mette Frederiksen varslede før påske.

Onsdag kan Danmarks mindste skolebørn komme i skole igen for første gang, siden store dele af Danmark blev lukket ned for over en måned siden.

Og på Lykkebo Skole i Valby i København var gensynsglæden blandt børnene stor, mens deres spraglede skoletasker var pakket med madpakker, bøger og en masse spørgsmål om deres nye hverdag.

Det opdagede statsminister Mette Frederiksen (S), der besøgte en af klasserne.

- Børnene er jo vildt glade for at se deres kammerater og komme i skole igen. De havde savnet at være sammen med hinanden, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Faste legegrupper og en masse håndvask

Nu indledes første del af genåbningen af Danmark, som statsminister Mette Frederiksen varslede før påske.

Det betyder, at 0.-5. klasser, fritidsinstitutioner, børnehaver og vuggestuer fra onsdag kan åbne igen, hvis de følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer om at holde afstand og opretholde en forsvarlig hygiejne.

Det betyder blandt andet afstand og ensrettede gange, faste legegrupper mellem de samme børn, en del undervisning uden for og en masse håndvask.

Statsministeren: - Jeg ved, det er bøvlet

Det er derfor en ny hverdag, børnene møder op til, for hverken timerne eller frikvartererne ser ud, som de plejer.

- Men jeg synes, at alle de regler, vi er nødt til at have for skolegangen netop nu, ser ud til at fungere ret fint, siger Mette Frederiksen.

De seneste dage har lærere og andet personale fra Lykkebo Skole knoklet for at gøre skolen klar til de mindste klasser, og statsministeren er "dybt imponeret" over, hvor hurtigt skolerne har omdannet rammerne for deres hverdag.

- Man er jo stadig ved at finde sig til rette. Men børnene har sådan en "så gør vi bare det"- tilgang, og det smitter jo, siger Mette Frederiksen.

- Jeg ved, det er bøvlet, og at det er rigtig stort, det vi beder om. Men hvis man har samme ånd som denne skole, er jeg sikker på, at det nok skal lykkes.

Nervøse forældre holder børn hjemme

Men selv om skoler og børneinstitutioner nu er klar, er mange forældre nervøse ved at sende deres børn afsted.

Nogle har endda valgt at holde deres børn hjemme.

- Jeg forstår alle følelser i det her, og jeg kommer ikke til at skælde ud over, at de følelser er der, siger Mette Frederiksen og erkender, at mange forældre er bekymrede og utrygge.

- Det handler om at få tilrettelagt det på en måde, så mange kan føle sig trygge. Og jeg kan se, at mange skoler og institutioner gør sig umage sig for at skabe en tryg hverdag.