Coronavirus

Her møder børn ind til en ny hverdag: - Jeg er virkelig spændt

På Langhøjskolen i Hvidovre er 0. og 1. klasse de første til at indtage skolen igen. Følg eleven Hugo Rauns første dag tilbage her.

Hos familien Raun i Hvidovre kunne man onsdag morgen sagtens se, at det var en lidt speciel dag.

For første gang i mere end fire uger lå den blå, firkantede madkasse klar på køkkenbordet, og familiens yngste, Hugo, havde pakket sin skoletaske og sat håret.

Han skal onsdag tilbage i 0. klasse på Langhøjskolen i Hvidovre, efter skolen lukkede for at mindske smittespredningen af coronavirus i Danmark.

- Jeg er virkelig, virkelig spændt på, hvordan det bliver, og jeg ved, at Hugo glæder sig til at se sine venner, siger hans mor, Signe Wilms Raun.

TV 2 har fulgt familien i løbet af dagens første timer - læs her, hvordan den er forløbet.

Klokken 7.15

Hos familien Raun er det kun Hugo, der skal i skole. Hans storesøster starter først på mandag, fordi skolen har valgt at byde eleverne velkommen gradvist.

0. og 1. klasse er de første. Cirka 150 elever i alt.

Signe Wilms Baun har sat sig ind i både reglerne og retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen og snakket med Hugo om dem.

Blandt andet har hun fortalt, at bordene i klasselokalet vil være rykket om og nu stå to meter fra hinanden. Han skal heller ikke kramme sine venner, da man helst skal holde mellem én og to meters afstand.

På bordet i deres hjem ligger den fodbold, som Hugo skal have med. Han har skrevet sit navn på, fordi alle børnene har fået besked på at tage et stykke legetøj med hen i skolen på den første dag tilbage.

Nu skal de afsted.

Klokken 7.45

Med en spændt cykelhjelm og skoletasken på ryggen ræser Hugo afsted mod Langhøjskolen med mor, Signe Wilms Raun, i hælene.

Den halvanden kilometer lange tur tager kun få minutter - som den plejer - men skolen ser en smule anerledes ud.

Langs bygningen er der skrevet skilte med hver klasse og klassetrin. Her skal eleverne stille sig, så de nemt kan deles op i de mindre grupper, som retningslinjerne foreskriver.

- Alfred, Alfred, siger Hugo, da han ser en af sine venner.

Men han skal lige sige farvel til sin mor, inden han stiller sig hen til resten af klassen.

I 'Kys og farvel-zonen' stiller Signe Wilms Raun sig på hug og krammer ham. Hun peger over mod hans klasselærer ved bygningen, inden hun giver giver ham det vigtigste - bolden.

- Jeg må indrømme, at jeg bliver lidt bevæget. Det kommer lidt bag på mig, siger hun til TV 2.

- Det føles på en eller anden måde som samfundshistorie. Nu har man gået og snakket om dette her i fire uger, siger hun.

Klokken 8.15

Når børnene kommer ind på skolen, skal de vaske deres hænder. Den samme procedure gentages hver anden time i løbet af skoledagen.

Nu har børnene sat sig til rette i deres klasselokale med den behørige afstand.

Efter det store indryk er overstået, gør skolens leder Gerhard Grubb Waaentz status:

- Vi har haft en fornuftig morgen. Vi har jo valgt kun at åbne for de nogle elever for at det kan gå stille og roligt, og vi har været meget tydelige i vores kommunikation om, hvordan det skulle foregå, siger han.

Mange børn og forældre stimlede en smule sammen, da de skulle aflevere, medgiver han, men han er sikker på, at det vil blive nemmere de næste dage.

- Det er jo helt naturligt at gå tæt på hinanden, når man gerne vil være sammen. Nu har børnene lært at holde afstand derhjemme og i supermarkedet, så det kræver nok lidt tilvænning, at det også gælder i denne kontekst.

Håber på, at "børn kan være børn"

Signe Wilms Raun er da også tryg ved, at hendes søn starter op igen. Men hun håber, at skoledagen kan blive fyldt med andet end håndsprit og afstandsregler.

At der også bliver plads til, at "børn kan være børn", som hun udtrykker det.

- Må de også spille fodbold i skolegården, eller kommer det hele til at handle om, at de skal holde afstand? spørger hun retorisk.

Det samme lyder fra Skolelederforeningen, som er overbevist om, at skolerne kan klare begge dele. Formand Claus Hjortdal følger i hvert fald genåbningen af skolerne nøje i dag.

- Der er mange børn, som har det ligesom køerne, der skal på græs. De har lyst til at hoppe og danse og være sammen med deres venner, men der er nogle sikkerhedsregler, siger han.

Mange skoler landet over har de seneste dage sørget for, at børnene kan komme ind af forskellige indgange, at der er adgang til nok håndvaske, og at der er de rette hygiejnemidler til rådighed.