Coronavirus

Fuldt forsvarligt at lade 27.000 vende tilbage på arbejde, viser notat

Beregninger viser, at antallet af indlagte med coronavirus formentlig ikke vil stige, hvis der åbnes for de liberale erhverv.

På sit pressemøde tirsdag fastslog statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringens planlagte første fase af genåbningen ville blive udvidet. Hun sagde dog ikke noget om hvordan og hvornår.

Nu viser et notat fra Statens Serum Institut, som regeringen onsdag har sendt til Folketingets partiledere, at antallet af indlagte fortsat vil falde, også selvom man åbner liberale erhverv.

Og dermed vil vi i Danmark stadig være langt under kapacitetsgrænsen for intensivpladser.

Men det vil kun ske under forudsætning af, at alle eller blot halvdelen af landets voksne fortsætter med at holde afstand, som de gjorde før påske, viser notatet fra Statens Serum Insititut.

Fysisk afstand stadig afgørende

Det er regeringen, som har bedt Statens Serum Institut om at regne på et scenarie, hvor yderligere 27.000 personer kan begynde at arbejde igen i liberale erhverv.

Notatet giver ikke en præcis definition af liberale erhverv, men nævner eksplicit frisører og fysioterapeuter.

Modelberegningerne i rapporten illustrerer, hvor afgørende det stadig er, at danskerne efterlever anbefalingerne om så vidt som muligt at holde fysisk afstand til hinanden og opretholde god hygiejne.

Hvis danskerne efterlever disse anbefalinger i lige så høj grad som hidtil, vil antallet af indlæggelser ikke stige selv med en større genåbning.

- Såfremt alle eller halvdelen af den voksne befolkning fortsætter med at holde fysisk afstand som niveauet før påske, så har vi højst sandsynligt allerede set den maksimale belastning på intensive sengepladser, fremgår det af notatet.

Den maksimale kapacitet for intensivpladser er i øjeblikket cirka 925.

Forhandlinger i gang

Tirsdag aften indledte Mette Frederiksen forhandlinger med Folketingets øvrige partier om en yderligere genåbning af Danmark.

Forhandlinger, der ventes at fortsætte de kommende dage.

Flere partier har de seneste dage givet udtryk for, at de mener, at en række liberale erhverv bør have lov til at genåbne hurtigst muligt.

Det synspunkt fastholder og understreger Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, der samtidig gør opmærksom på, at han først har modtaget notatet onsdag formiddag.

Lyn-analyse

Med tanke på, at det er denne rapport, der danner grundlag for de forhandlinger, der foregår blandt toppolitikerne, tyder alt på, at et bredt politisk flertal kommer til at beslutte sig for at at åbne for liberale erhverv så hurtigt som muligt. Og måske vil de endda for endnu mere, allerede her i første fase. Dette notat viser, at ifølge myndighederne kan det formentlig sagtens håndteres sundhedsmæssigt. Partierne har nu bedt eksperterne om at regne på de sundhedsmæssige effekter af at åbne en række andre områder. Bl.a. restauranter, efterskoler, højskoler og skolernes øverste klassetrin.

Han peger på, at der forestår - måske - langstrakte politiske forhandlinger om den langsigtede strategi af genåbningen af Danmark.

Men det skal de erhvervsdrivende ikke lide under, når myndighederne nu slår fast, at det er "sundhedsmæssigt forsvarligt at åbne for virksomhederne", mener Morten Østergaard.

Og disse åbninger "bør ske hurtigt", siger Radikale Venstres politiske leder.

- Det kan ikke nytte noget, vi tager små erhvervsdrivende som gidsler i de større politiske diskussioner. Vi skal tage bestik af den viden, vi nu har fået med notatet og lade folk åbne forretninger igen og lade unge genoptage deres uddannelser, siger han og slår fast:

- Vi skal åbne virksomhederne, og vi skal gøre det med det samme, er min opfordring til regeringen og de øvrige partier.

- Vi skal åbne virksomhederne, og vi skal gøre det med det samme, er min opfordring til regeringen og de øvrige partier.

Det kan gå galt

Notatet fra Statens Serum Institut er gode nyheder, men for at det kan lykkes, kræver det stadig fuld opmærksomhed fra befolkningen.

Det mener Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

- Det er jo som udgangspunkt positivt, at hvis vi stadig overholder alle retningslinjer, vil epidemien stadig være på vej nedad, siger han.

Men det kan stadig gå galt, fastslår han og henviser til, at beregningerne i notatet også viser, at antallet af indlæggelser vil stige, hvis folk stopper med at holde afstand.

- Rent psykologisk kan man blive bange for, at hvis samfundet begynder at virke normalt igen, begynder folk at opføre sig normalt. Dermed risikerer man, at folk ikke overholder retningslinjerne, og så har vi pludselig intet at give af, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Notatet fra Statens Serum Institut er gode nyheder, men for at det kan lykkes, kræver det stadig fuld opmærksomhed fra befolkningen. Det mener Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

Her er fakta over, hvad en genåbning af de liberale erhverv medfører ifølge Statens Serum Institut:

  • Hvis alle eller blot halvdelen af landets voksne fortsætter med at holde afstand, som de gjorde før påske, så vil antallet af indlagte fortsat falde, også selv om man åbner liberale erhverv.
  • Kun hvis landets voksne falder tilbage til at omgås fysisk, som man gjorde før coronavirussets indtog, vil antallet af indlagte og indlagte på intensiv stige - også selv om liberale erhverv genåbner.
  • 15. maj er det sandsynligt, at 135 vil være indlagt, og 69 af dem vil være på en intensivafdeling, hvis bare halvdelen af landets voksne holder afstand under genåbning af liberale erhverv.
  • Stopper de voksne med at holde afstand - samtidig med en åbning af liberale erhverv - vil antallet af indlagte derimod stige til 222. 94 af dem vil ligge på en intensivafdeling.