Coronavirus

Alle forældre bør få penge tilbage for hjemmepasning, mener organisation

Hvis nogle forældre vælger at passe deres børn hjemme, kan de få penge retur for institutionspladsen, tilbyder Gladsaxe og Københavns Kommune.

Dagen for genåbningen af blandt andet vuggestuer og børnehaver er nået, men det er ikke alle institutioner, der har kapacitet til at modtage alle de børn, som de plejer at passe.

Netop derfor har forældre i Gladsaxe og Københavns Kommune fået et tilbud om at hjemmepasse deres børn mod at blive undtaget fra at betale for en institutionsplads til deres barn.

Det er et tilbud, som alle landets kommuner burde give, mener formand for Forældrenes Landsorganisation (Fola), Signe Nielsen.

- Det vil være rigtig godt, hvis staten gik ind og sagde, at den dækker udgiften ved, at nogle forældre holder deres børn hjemme, når nu ikke alle kan tilbydes pasning, siger hun.

Forældre kan hjælpe med at aflaste

I de to kommuner er hensigten med tilbuddet, at de enkelte daginstitutioner kan blive aflastet ved, at nogle forældre selv kan passe deres børn.

- Der er stadig mange forældre, der er hjemsendt, og derfor vil det være en stor hjælp, hvis flere af dem, der kan, holder deres børn hjemme lidt endnu. Derfor er vi nu også enige om at lave en model, hvor man ikke skal betale for pasningen, hvis man holder sine børn hjemme, siger børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, i en pressemeddelelse.

Hvis nogle forældre lader deres børn blive hjemme, kan det gøre det lettere for institutionerne at leve op til sundhedsmyndighedernes krav, som blandt går ud på, at der skal være mere plads til børnene for at undgå smittespredning.

Især fordi ikke alle landets institutioner for børn har nok kapacitet til at tage imod alle de børn, de normalt plejer at passe, hvis de samtidig skal leve op til sundhedsmyndighedernes anvisninger i forbindelse med genåbningen.

Fola: Forældre melder sig klar

I den forbindelse har allerede flere forældre kontaktet Forældrenes Landsorganisation og udtrykt, at de er i en situation, hvor de selv kan passe deres barn i stedet for at have dem i institution.

Det er især arbejdsløse og gravide forældre, der kan passe børnene hjemme, oplyser Signe Nielsen.

Derfor mener hun, at alle de forældre, der vil være i stand til at passe deres eget barn, bør få pengene refunderet for institutionspladsen, der passer med den tid, de selv har passet barnet.

Selvom idéen med hjemmepasning er "rigtig god", ifølge formand Signe Nielsen, er det ikke alle kommuner, der vil have råd til at tilbyde det, siger hun.

I den forbindelse har TV 2 forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL), men de ønsker ikke at kommentere på de to kommuners tilbud. Dog afviser KL ikke, at flere kommuner kunne finde på at tilbyde det samme som Gladsaxe og Københavns Kommune.