Coronavirus

Sundhedsvæsenet åbner igen, men puklen af patienter kan vokse sig endnu større

Det er vigtigt at få gang i sundhedsvæsenet igen, lyder det både fra Danske Regioner og Danske Patienter.

Siden regeringen lukkede Danmark ned for at minimere spredningen af coronavirus, er ikke-akutte behandlinger og operationer enten blevet udsat eller aflyst. Nu skal sundhedsvæsenet i gang igen, men det bliver på et lavere blus.

Det betyder, at der er en risiko for, at puklen af patienter vil vokse videre, oplyser Danske Regioner.

- Vi ved endnu ikke, om den pukkel, vi står med nu, har den maksimale størrelse, eller om den kommer til at vokse yderligere, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, til TV 2.

Sundhedsvæsenet har en kæmpestor opgave i både at skulle håndtere den daglige drift i et væsentligt omfang og samtidig have 300 intensivpladser samt 800 sengepladser til patienter indlagt med coronavirus, siger hun.

- Det er vigtigt at få gang i sundhedsvæsenet for ikke at skulle indhente for meget senere, siger hun i forbindelse med genåbningen af sundhedsvæsenet.

Aftale om genåbning af sundhedsvæsenet

Det var regeringen, der i samarbejde med Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL) og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) mandag meldte ud, at der skal gang i sundhedsvæsenet igen.

I aftalen lyder det blandt andet, at:

  • De alment praktiserende læger begynder at se flere patienter og vurdere, hvem der har brug for en henvisning til hospitalet.
  • Regeringen vil afsætte nødvendige midler til at arbejde hen mod en genindførelse af patientrettighederne, som blev suspenderet i forbindelse med udbruddet af coronavirus.

Urealistisk at genindføre patientrettigheder nu

I aftalen er der tale om at genindføre patientrettighederne, herunder behandlingsgarantien, for at imødekomme antallet af ventende patienter.

Hvis et offentlige hospital ikke har kapacitet til at udrede en patient inden for 30 dage, sikrer behandlingsgarantien, at patienten kan blive udredt på et privathospital, hvor regningen bliver betalt af det offentlige.

Men det er ”simpelthen urealistisk”, hvis det handler om at undgå, at puklen af patienter ikke bliver ”større og større”, siger direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, til TV 2.

For der er allerede opbygget en ”meget, meget stor pukkel af patienter”, tilføjer han.

- Vi har en kæmpe pukkel af mere end 10.000 operationer og behandlinger, der er udskudt eller aflyst. Og derfor ved vi godt, at det ikke er realistisk, at man fra næste måned kan blive udredt og behandlet inden for en måned, siger Morten Freil.

Det vigtigste er at komme i gang – blandt andet med de ikke-akutte operationer, siger han.

Derudover efterspørger direktøren for Danske Patienter, at der kommer en mere konkret aftale, når det kommer til samarbejdet mellem offentlige og private hospitaler med henblik på at udnytte deres samlede kapacitet.