Coronavirus

Kåre Mølbak sætter dato på - her kom vendepunktet

Statens Serum Instituts matematiske modeller har "ikke ramt skævt", lyder det fra faglig direktør Kåre Mølbak.

Vendepunktet på smittekurven over antallet af indlagte coronapatienter i Danmark indtraf omkring 2. april. Og det er væsentligt tidligere end ventet.

Det siger faglig direktør i Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak på et pressemøde om corona-situationen herhjemme.

- Jeg har tidligere sagt, at der går lang tid fra man laver en indsats, til man ser effekten. Det skyldes, at der går lang tid, før man har symptomer og får lavet en test. Så der er en forsinkelse.

- Det betyder, at den indsats, der blev lavet 11.-12. marts først slår igennem nu. Der er sket et betydeligt fald, og den er indtruffet før, vi ventede. Det er en super god nyhed, siger Kåre Mølbak.

Ifølge SSI's prognoser var det ventet, at antallet af indlagte patienter på landets intensive afdelinger først ville toppe i maj.

Herunder ses en graf over antallet af danskere indlagt på intensiv over tid fra nedlukningen af samfundet sammenlignet med SSI's prognose.

Smittetryk faldet

Den faglige direktør siger, at der ud fra tallene er mulighed for en "lille yderligere åbning", hvor Danmark "stadig kan være på den nedadgående kurve".

- Smittetrykket vil stige fra 0,6 til 0,8 med en lille yderligere åbning. Det vil sige, at vi ikke ser en epidemisk udvikling, men stadig ligger lunt på kurven.

- Det hele står og falder dog med, at man stadig holder afstand. Ellers ser vi en risiko for en "anden bølge", som man ser i andre lande, siger Kåre Mølbak.

Smittetrykket er et udtryk for, hvor mange personer en smittet person i gennemsnit smitter.

Smittetrykket faldt ifølge SSI fra en værdi på 2,6 12. marts, hvor Danmark blev lukket ned, til 1,4 den 24. marts. Sidenhen er smittetrykket blevet markant sænket.

Principperne om at holde afstand, arbejde hjemme, arrangere videomøder, opretholde god hygiejne og en begrænsning af forsamlinger er nogle af de vigtigste elementer i at holde smittetrykket nede.

Mere præcise modeller

Selvom Statens Serum Instituts matematiske modeller voldsomt har overvurderet det reelle antal indlagte på landets hospitaler, er resultaterne dog "ikke ramt skævt", lyder det.

- Modellerne har ikke ramt skævt, men der er kommet yderligere data på, og så har vi kunnet lave en mere præcis model, siger Kåre Mølbak.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil nu drøfte en yderligere genåbning af det danske samfund med Folketinget.

Det vil ske på et møde med Folketingets partiledere fra klokken 18.