Coronavirus

Jensens Bøfhus fyrer 250

Jensens Bøfhus har for få dage siden opsagt overenskomsten med 3F.

Restaurantkæden Jensens Bøfhus fyrer 250 medarbejdere.

Det oplyser restaurantkæden i en pressemeddelelse tirsdag.

I pressemeddelelsen skriver Jensens Bøfhus, at regeringen og fagforbundet 3F "tvinger Jensens Bøfhus til at afskedige 250 medarbejdere".

Ifølge pressemeddelelsen har Jensens Bøfhus på lige fod med andre virksomheder søgt lønkompensation, virksomheden har tidligere hjemsendt 400 medarbejdere. Derfor har man søgt om at få del i regeringens hjælpepakker til virksomheder, der er økonomisk pressede i forbindelse med coronakrisen.

Men 8. april har 3F ifølge Jensens Bøfhus gjort indsigelse mod restaurantkædens ansøgning om lønkompensation - og 14. april har regeringen bekræftet, at Jensens Bøfhus ikke kan gøre brug af hjælpepakken.

- Det er sørgeligt at gennemføre unødvendige fyringer alene på grund af fagbevægelsens og regeringens lokumsaftale, siger Anders Nikolaisen, direktør i Jensens Bøfhus.

3F afviser kritik

Den kritik afviser man dog hos 3F.

- Det er en rigtig trist situation, som vi meget gerne have løst. Men ledelsen i Jensen Bøfhus har desværre valgt, at de ville have konflikten kørende, selv om der var coronakrise, skriver 3F's gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration, Tina Møller Pedersen, i en mail.

- Jeg vil gerne – endnu en gang – opfordre til, at ledelsen for en stund bilægger stridsøksen og kommer tilbage til forhandlingsbordet. Vores telefon er altid åben, skriver hun.

Overenskomst bortfaldet

Baggrunden for 3F's indsigelse mod at Jensens Bøfhus får del i hjælpepakkerne, er, at fagforbundet har varslet konflikt mod restarurantkæden.

En blokade trådte i kraft 8. april, mens der også er varslet strejke for de ansatte hos Jensens Bøfhus, der er 3F-medlemmer. Den strejke starter efter planen 1. juni.

3F varslede konflikt efter Jensens Bøfhus 6. april tilkendegav, at restaurantkæden betragtede overenskomsten med 3F som bortfaldet - dermed er der ikke længere nogen overenskomst mellem restaurantkæden og det store fagforbund.

Det er derfor, regeringen ikke vil give Jensens Bøfhus adgang til hjælpepakkerne.

- Det er et generelt princip, at staten skal forholde sig neutral under en arbejdskonflikt. Det vil derfor ikke være muligt for en virksomhed at anvende lønkompensationsordningen i forhold til de stillingskategorier på virksomheden, som er omfattet af konflikten, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et svar til de to folketingsmedlemmer Jette Gottlieb og Victoria Velasquez, begge fra Enhhedslisten (EL).

Jensens Bøfhus har i alt 700 medarbejdere.