I morgen skal børnene tilbage til hverdagen - derfor siger lægerne, at det er forsvarligt

Der er to centrale grunde til, at børnene skal sendes afsted i institution som de første. Det fortæller en overlæge og en praktiserende læge.
Onsdag åbner de danske vuggestuer, børnehaver og skoletrin fra 0.-5. klasse.
Men mange forældre spørger sig selv om, hvorfor det er en god idé at sende de yngste afsted først?
Foruden de økonomiske fordele skal svaret findes to steder. I børns immunforsvar og i deres kroppes kompetence til at bekæmpe virus. Det forklarer Carsten Heilmann, der er overlæge hos BørneUngeKlinikken på Rigshospitalet, samt praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen
Godt immunforsvar
- Vi har set, at børn ikke bliver smittet af coronavirus i så høj grad som voksne. Præcis hvorfor det forholder sig sådan, det er vi ikke helt sikre på. Men en ting er sikkert: Generelt har børn et rigtig godt immunforsvar. Så jeg tror - med stort tryk på tror, at regeringen åbner op for de yngste først, fordi vi med al sandsynlighed ikke vil se grelle tilfælde i den aldersgruppe, siger Carsten Heilmann.
Praktiserende læge Bjarne Lühr Hansen, der har over 20 års erfaring, fortæller ligesom Carsten Heilmann, at det meste af det, man ved om immunforsvaret, er baseret på observationer og erfaring - og altså ikke lægefaglig evidens.
Børns kroppe er stærkere
Udover at børns immunforsvar oftere holder covid-19 fra døren, så kan han ud fra generelle teoretiske betragtninger sige, at børn og unge også er langt stærkere, når det kommer til at klare en virus som coronavirus. For skulle virussen komme forbi barnets immunforsvar, så står barnet stadig stærkere end deres aldrende bedsteforældre.
- Man kan sammenligne det med at brække benet. Hvis et skolebarn brækker sit ben, tager det i de fleste tilfælde kun få uger, før barnet løber rundt igen. Brækker barnets bedstefar benet, vil det ofte tage måneder eller halve år, siger han og fortsætter:
- Så selvom et toårigt barns immunsystem ikke er lige så veludviklet som et femårigt barns eller en voksens, så vil det unge barn - af grunde som vi kun kender ganske lidt til - være rigtig god til at blive hurtigt rask i forhold til en ældre person.
Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut har tidligere fortalt, at 1924 danske børn i alderen 0-9 år er blevet testet for coronavirus. 34 af dem - altså 1,8 procent - er blevet testet positive. Blandt de voksne, der er testet, ligger andelen af smittede markant højere, nemlig på cirka 10 procent.