Coronavirus

Her er spørgsmålene, Mette Frederiksen ikke svarede på

Statsministeren går ikke i detaljer med, hvordan genåbning kan udvides. Se liste over nogle af de svar, som Mette Frederiksen ikke kom med.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har efterladt politikere fra både røde og blå partier med flere spørgsmål end svar efter tirsdagens pressemøde om coronasituationen.

På pressemødet sagde statsministeren, at der er mulighed for at åbne en smule mere for samfundet, end der ellers var lagt op til. Det skyldes, at antallet af indlæggelser med relation til corona er lavere end forventet.

Mette Frederiksen undlod dog konkrete detaljer om, hvilke dele af samfundet der snart kan åbnes for igen.

- Dejligt med fortsat positiv fremgang. Men hvad der reelt er regeringens strategi for genåbning, står godt nok fortsat hen i det uvisse, skriver Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, på Twitter.

Også Kristian Hegaard, som er retsordfører i regeringens støtteparti De Radikale, kommenterer de manglende detaljer:

- Vi holder os på den lave kurve. Også med indholdet i pressemødet, skriver han på Twitter.

OVERBLIK: Dette svarede statsministeren ikke på

 1. Hvem og hvad skal åbne, når nu det går så godt?

   

  Statsministeren lagde på pressemødet ikke skjul på, at det går godt med at få kontrol med coronavirusset i Danmark. Det betyder blandt andet, at dele af Danmark kan åbne tidligere end forventet, sagde hun.

  Men om det er frisører, caféer, tandlæger eller noget fjerde, der kan åbne tidligere, ville Mette Frederiksen ikke uddybe. Fokus er arbejdspladser, men mere konkret blev det ikke.

  Regeringen mødes med Folketingets partier tirsdag aften for at diskutere åbningen. Og før de endelige planer offentliggøres, skal Statens Serum Institut regne på, hvad partiernes og regeringens forslag vil få af konsekvenser for spredningen af virusset.

 2. Hvad er "større forsamlinger"?

  Statsministeren sagde på et pressemøde 6. april, at større forsamlinger ikke forventes at blive tilladt før efter august. Hvad der menes med "større forsamlinger", blev dog ikke forklaret dengang.

  Og det blev heller ikke forklaret på tirsdagens pressemøde, da regeringen ikke er klar med et svar endnu, sagde statsministeren.

 3. Skal forsamlingsforbuddet fjernes før 10. maj?

  Folketinget har indført en lang række restriktioner som forsamlingsforbud og lukning af eksempelvis frisører og caféer. De er indtil videre i effekt til tidligst 10. maj.

  Men selv om det går godt med at få spredningen af coronavirusset under kontrol, ville statsministeren ikke løfte sløret for, om man må samles flere end 10 personer, inden forsamlingsforbuddets nuværende udløb den 10. maj.

 4. Må børnebørn kramme bedsteforældre?

  Raske børnebørn må gerne mødes med deres bedsteforældre, kunne direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fortælle på pressemødet. Man skal blot holde afstand og holde det uden for.

  Og statsministeren sagde, at "vi skal tilbage til et punkt, hvor vi kan kramme og holde familiefester igen".

  Men hun fortalte ikke, hvornår et barnebarn igen må kramme sin bedstefar. Og om det er noget, man allerede må nu.

For en uge siden lød det fra regeringen, at der onsdag 15. april vil starte en kontrolleret og gradvis åbning af Danmark. Det vil i første omgang omfatte vuggestuer, børnehaver og skoler op til 5. klasse.

Journalister på tirsdagens pressemøde forsøgte at få svar på, hvem der konkret må genåbne i næste bølge.

Til det svarede statsministeren, at regeringen har indkaldt alle Folketingets partier til et møde klokken 18 tirsdag aften om en udvidelse af genåbningens første del.

Derfor ville hun ikke gå nærmere i detaljer på dagens pressemøde.

På mødet, som bliver afholdt over en videoforbindelse, vil regeringen lytte til partiledernes ønsker og forslag.