Samfund

Vi er et andet sted på kurven end forventet

Liberal Alliance vil genåbne cafeer, restauranter og retssale allerede efter påske.

Langt færre med covid-19 er indlagt på intensiv, end Statens Serum Institut (SSI) havde forventet.

I alt er 100 coronasmittede danskere indlagt på landets intensivafdelinger, viser de nyeste tal fra seruminstituttet, der blev offentliggjort mandag.

Det er næsten halvdelen af de godt 200 indlagte, som Statens Serum Instituts modeller havde forventet. Som det fremgår, nåede vi det hidtil højest antal indlagte på intensiv allerede ved månedskiftet, og siden er kurven kun gået nedad.

Det er interessante tal, da modellerne danner det sundhedsfaglige grundlag for Mette Frederiksens plan for genåbningen af Danmark, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

- Når virkeligheden viser, at det går bedre end antaget, er det klart, at det får nogle til at rejse spørgsmålet om, hvorvidt vi kan tillade os at åbne mere og hurtigere, end regeringen har lagt op til, siger han.

Han forventer, at kritikken vil tage fart, hvis tallene fortsætter med at være så gode, som de er.

LA: Åbn mere op efter påske

Allerede sidste uge var tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ude med kritik af regeringens genåbningsplan. Nu melder politisk leder i Liberal Alliance Alex Vanopslagh sig i koret af kritikere.

Han mener, at man allerede efter påske burde genåbne liberale erhverv såsom frisører, cafeer og restauranter.

- For hver dag, der går, er der mennesker, der bliver fyret og virksomheder, der går konkurs, siger han til TV 2 og foreslår, at man genåbner Danmark efter det såkaldt mellemstore scenarie, som Statens Serum Institut også har fremlagt beregninger for.

I det mellemstore scenarie vil også offentlige ansatte, hvis arbejde kræver fysisk fremmøde, skulle møde på job. Det vil betyde, at eksempelvis retssalene igen vil fungere som før nedlukningen.

Langt fra maksimal kapacitet

Ifølge Statens Serum Institut kan i alt 925 intensivpladser frigøres til covid-19-patienter. I det mellemstore scenarie, som Liberal Alliance ønsker gennemført, vil knap maksimalt 900 coronasmittede kræve intensivbehandling, når epidemien topper. Det er vel at mærke i det værste - og rødeste - udfald. Mest realistisk er det ifølge deres modeller med et maksimalt behov på omkring 300 pladser.

Lige nu er der dog intet, der tyder på, at vi i Danmark bevæger os ad den røde kurve.

Ser man, hvor vi befinder os på den nuværende kurve, ligger vi med 100 intensivpatienter allernederst i det grønne område af seruminstituttets prognoser for det lille scenarie. Scenariet, som regeringen mandag 6. april informerede danskerne om, at den havde valgt - dog med endnu flere stramninger.

Regeringen går med livrem og seler

Inden statsminister Mette Frederiksen (S) mandag 6. april annoncerede sine genåbningsplaner, havde regeringen bedt Statens Serum Institut analysere tre scenarier for genåbning: det lille, det mellem og det store scenarie.

Her havde seruminstituttet også lavet risikovurderinger for hvert enkelt scenarie. Eksempelvis hvor stor en belastning det danske sygehusvæsen vil opleve i form af patienter indlagt på intensivafdelinger.

Regeringen valgte som bekendt det lille scenarie med yderligere begrænsninger.

Og Mette Frederiksen holder fast i den forsigtige tilgang, siger politisk analytiker Hans Redder, der understreger, at statsministeren hele tiden har været åben omkring at gå med livrem og seler.

- Men jeg er spændt på at se, om vi fortsat skal vente helt til 10. maj med at se yderligere åbning, hvis tallene også om to uger bliver ved med at være gode, siger han og understreger, at der kommer til at gå nogle uger, inden vi kender følgerne af den første lille genåbning.

I alt er 285 coronasmittede døde i Danmark. 6318 er testet positive, mens 2235 er raskmeldte.

TV 2 har mandag aften forsøgt at få en kommentar fra både Statens Serum Institut og sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der dog ikke har haft mulighed for at besvare spørgsmål.