Coronavirus

Venstre vil have patienternes rettigheder tilbage

Oppositionen har behov for at synliggøre uenighed med regeringen, mener TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg.

Sygehusvæsenet skal tilbage mod sin normale gænge.

Det er meldingen fra Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance, som søndag valgte at forlade forhandlinger om en genåbning af sundhedsvæsenet med sundshedsminister Magnus Heunicke (S).

Venstre er utilfreds med, at regeringen ikke har præsenteret en klar plan for, hvornår patienter igen vil kunne få gennemført behandlinger og operationer.

- Rigtig mange danskere kan lige nu ikke få den behandling eller operation, de har brug for. Derfor er det helt afgørende for os, at vi hurtigst muligt får genetableret patientrettighederne, siger Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre.

Oppositionspartierne kritiserer samtidig regeringen og sundhedsminsteren for kun at have skitseret overordnede planer for en genåbning.

Der mangler klarere og mere konkrete svar, lyder det.

Ikke bare "teatertorden"

Kritikken fra oppositionen kommer under en coronakrise, hvor politikerne ellers i udpræget grad har stået sammen på tværs af partiskel.

Det siger TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg.

- Det er udtryk for en brudflade, fordi den borgerlige opposition er villig til at gå længere i forhold til en genåbning end regeringen og derfor lægger pres på, siger Troels Mylenberg, som afviser, at der er tale om "teatertorden" eller spil for det politiske galleri.

- På Christiansborg er partierne meget bevidste om sagens alvor i forhold til coronakrisen, så man vil ikke politisere unødigt her. Omvendt har man også et behov for at synliggøre en uenighed, når den er der, mener Troels Mylenberg.

Forhandlingerne om en genåbning af sundhedsvæsenet kører efter bruddet søndag aften videre 2. påskedag, skriver Magnus Heunicke (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Sundhedsministeren har penge med til at få ryddet den store pukkel af aflyste operationer af bordet.

- Dermed kan vi så hurtigt, det er praktisk muligt, genindføre vores patientrettigheder for udredning og behandling. Det vil vi fortsat gerne drøfte med partierne, skriver Magnus Heunicke.

Folketinget vedtog 12. marts i en hastebehandling, at nogle af de normale patientrettigheder - behandlingsgarantien og udredningsretten - ville blive sat ud af kraft.

Det skete, "for at sikre at de behandlings- og personalemæssige ressourcer kan prioriteres til at bekæmpe en smitsom sygdom og til at behandle patienter med akutte og livstruende sygdomme", som det hed.

Patientrettighederne har blandt andet garanteret frit sygehusvalg, behandling og udredning inden 30 dage.