Coronavirus

Staten skal stille garanti, så danskerne igen tør booke sommerhuse og kroophold, mener DI

Dansk Industri foreslår statsgaranti mod aflysninger for at skabe tryghed hos forbrugerne.

Danskerne har fået sig en skræk i livet under coronakrisen. Og de skal have hjælp til at bruge penge igen.

Derfor foreslår Dansk Industri, at staten stiller en garanti for, at forbrugerne kan få hele eller dele af deres forudbetaling refunderet, hvis for eksempel et planlagt ophold i sommerhus mod forventning ikke kan gennemføres eller hvis et hotel grundet coronakrisen går konkurs.

- Der er alt for mange, der ikke tør booke et sommerhus, købe et kroophold eller en teater- eller koncertbillet, fordi de kan være bange for, at de mister deres penge på grund af nye restriktioner eller måske konkurser, siger Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i DI, til a4arbejdsliv.dk.

Dansk Industri vil sørge for at genskabe en tryghed hos forbrugerne, som skal gøre det attraktivt igen at leje et sommerhus, købe en festivalbillet eller planlægge en gang wellness med indlagt fodmassage.

Som udgangspunkt skal hoteller, feriecentre og udlejningsbureauer i dag betale beløbet tilbage. Men i tilfælde af en konkurs bør staten gå ind og dække beløbet, mener DI, der beskriver store dele af branchen som "lammet", fordi man fra den ene dag til den anden har lukket dørene i.

I slipstrømmen på Dansk Erhverv

Forslaget fra DI kommer i slipstrømmen på Dansk Erhverv, som netop har slået til lyd for at skubbe forbruget i gang, efterhånden som samfundet åbnes op.

- Verden omkring os brænder, og markederne omkring os er gået i stå. Det kan vi ikke gøre noget ved, men vi kan gøre noget ved forbruget herhjemme, siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, ifølge Ritzau.

Det er især restauranter, hoteller og andre virksomheder i servicebranchen, der har ligget underdrejet som følge af coronakrisen og nedlukning.

Ifølge en analyse fra brancheorganisationen HORESTA, vil alene hovedstadens hoteller og restauranter stå til at miste 2,2 milliarder kroner i april og frem til 10. maj, hvor der - måske - bliver lempet på restriktionerne fra myndighedernes side.

Men selv om Tivoli skulle slå dørene op, selv om fortovscaféerne lokker med kølig rosé, og selv om sommerlandet byder sig til fra sin skønneste side, skal danskerne altså lokkes til lommerne. Og gerne med tilbud om gratis glæder på vejen.

Storebæltsbro og færgeoverfart skal gøres gratis

Dansk Erhverv foreslår derfor blandt andet, at kørsel over Storebæltsbroen og færgeoverfart til danske småøer gøres gratis for alle i sommermånederne i 2020 og 2021.

På den måde vil man kunne øge turisme på tværs af landet og - helt bogstaveligt - få gang i hjulene igen.

- Vi har et dansk erhvervsliv, som inden for oplevelsesøkonomien og detailhandlen styrtbløder. Der kommer flere og flere arbejdsløse, flere konkurser og betalingsstandsninger. Derfor er den vigtigste prioritet at sætte gang i forbruget på dag ét efter genåbningen, siger Brian Mikkelsen.

I planen, der i alt indeholder syv forslag, anbefaler Dansk Erhverv også, at virksomheder gives fuld momsafløsning ved restaurantbesøg.

Desuden foreslås det, at indefrosne feriepenge skal udbetales, hvilket både Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsernes Hovedorganisation og Dansk Industri også har anbefalet.