Coronavirus

Heunicke: Børn med smittede i hjemmet skal ikke i skole

Ifølge analytiker viser forløbet, at ét er hvad myndighederne anbefaler - noget andet er hvad regeringen beslutter.

Børn med coronasmittede i hjemmet skal alligevel ikke, sådan som det tidligere har været meldt ud, møde i skole efter påske. Det har regeringen besluttet, oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer ifølge ministeren efter, mange har været usikre på, om "der er taget de rette forholdsregler, når skolerne og dagtilbud åbner på onsdag".

- Det gælder særligt spørgsmålet, om børn skal møde i dagtilbuddet eller skolen, hvis en i hjemmet er smittet med covid-19. Den usikkerhed tager regeringen nu konsekvensen af, oplyser ministeren.

Ifølge Magnus Heunicke er beslutningen truffet ud fra et forsigtighedsprincip:

- Der gælder en række strenge krav til rengøring, hygiejne og selvisolation, når der er coronasmittede i hjemmet. Det kan være rigtigt svært netop for familier med mindre børn, og vi har forståelse for, at der er mange, der er utrygge om den situation.

Beslutningen gælder kun for børn - og ikke for voksne ansatte i skoler og daginstitutioner. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i et mailsvar.

Udmeldingen kommer, efter landets fire største kommuner - København, Aarhus, Aalborg og Odense - tidligere mandag oplyste, at de ikke ville følge retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen. I stedet ville de anbefale at børn blev hjemme fra dagtilbud og skole, hvis der var syge familiemedlemmer i hjemmet.

Lyn-analyse

Regeringen kunne simpelthen ikke leve med, at der var så stor usikkerhed og uklarhed om retningslinjerne her få døgn før, at landets børn skulle tilbage i skole og institution. Det her forløb viser også endnu engang, at det i sidste ende altid er regeringen, der træffer beslutningerne i forbindelse med coronakrisen. Og at de beslutninger ikke nødvendigvis harmonerer med sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det har vi oplevet før i denne krise - og vi kan sagtens komme til at opleve det igen.

Også flere partier, herunder SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Venstre, har lagt pres på regeringen for at få ændret retningslinjerne.

Børn i risikogruppe skal kontakte egen læge

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger står ellers, at man som udgangspunkt godt kan komme i dagtilbud eller skole, selv om en person i husstanden er blevet konstateret smittet med covid-19.

- Der opfordres dog til, at man i sådanne tilfælde er særligt opmærksom på at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger for adfærd samt være særligt opmærksom på symptomer på sygdom og bliver hjemme, hvis man får symptomer. Personer, der forlader husstanden, skal vaske hænder lige inden hjemmet forlades, står der i vejledningen for skoleområdet.

Det er ikke første gang, der er forvirring, når det gælder retningslinjerne for den kommende gradvise genåbning af det danske samfund.

I sidste uge gjaldt det børn og ansatte i risikogrupper, fordi der i Sundhedsstyrelsens anbefalinger står beskrevet, at børn og ansatte i risikogruppe eller med nær familie i risikogruppe som udgangspunkt skulle møde i dagtilbud og skole. Men fra regeringen lød det omvendt, at denne gruppe "ikke forventes at deltage i undervisningen."

Onsdag skar børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) igennem og meldte ud, at der skal ligge en sundhedsfaglig vurdering til grund for, om børn og voksne skulle møde op efter påske - og at det var familiens praktiserende læge, der skulle foretage denne vurdering.

Søndag udsendte Sundhedsstyrelsen en pressemeddelelse med samme opfordring. I pressemeddelelsen lød det også, at børn fra hjem med coronasmittede som udgangspunkt ville kunne komme i dagtilbud eller skole.

- Hvis der i husstanden er patienter i risikogruppe, for eksempel gravide eller immundefekte, så vil det ikke forhindre, at barnet skal i skole. Men der skal naturligvis altid være særlig fokus på hygiejnen i disse hjem, skrev Sundhedsstyrelsen.