Fra Saddam Hussein til Pia Kjærsgaard: Fem falske historier, der florerer i coronakrisen

I krisetider er der ekstra god grund til at bruge sin sunde fornuft og lytte til fagfolk.

Der florerer en lang række falske budskaber, så det er med at holde tungen lige i munden, når man bliver forholdt "fakta" og "gode" råd under den nuværende covid-19-pandemi.

Blandt andet er et opslag på Facebook, der omhandler Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, blevet kommenteret flittigt og ophidset.

– Og så ved alle, at coronaepidemien er skabt af flygtninge, bliver politikeren citeret for at sige.

Men det er løgn.

- Desværre endnu et opslag på Facebook, hvor politiske modstandere skriver ting, jeg ikke har sagt. Ærgerligt at folk ikke bare kan debattere på ærlig vis, skriver hun i en mail til TjekDet, et dansk medie, der undersøger fakta.

Pia Kjærsgaard har ved flere lejligheder udtalt, at hun mener, at Danmark bør afvise alle asylansøgere og ikke behøver at bruge unødige ressourcer på mennesker, der kommer hertil. Men hun har altså ikke sagt, at coronaepidemien er skabt af flygtninge.

Her kan du læse en række eksempler usandheder, der er blevet delt i stor stil på de sociale medier de seneste uger. Og der er god grund til at bevare sin kritiske sans.

Fire løgnehistorier fra coronakrisen

  1. 2. 5G-netværket

    Det mobile 5G-netværk er i forvejen genstand for massiv kritik fra borgere, der frygter konsekvenser som øget risiko for kræft, når de nye datamaster kommer op at køre. 

    Og nu mener brugerne i en række Facebookgrupper i Danmark og andre steder i verden, at der også er en sammenhæng mellem, hvor udbruddene af coronavirus har fundet sted, og hvor der er opsat 5G-master.

    Men det er der ifølge  Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ikke. For virus kan ikke sprede sig via et trådløst netværk. Forbindelsen mellem 5G og coronaspredning skyldes højst sandsynligt, at 5G-master primært bliver opsat, hvor der er mange mennesker.

    Faktisk er der på intet tidspunkt lavet troværdig dokumentation for, at 5G-netværk er sundhedsskadelige, og forskere peger på, at der sandsynligvis bliver mindre stråling i fremtiden.

  2. 3. Vand og eddike

    En anden udbredt myte går på, at så længe du holder halsen fugtig, så kan du ikke blive syg. Hvis du får virussen i munden, vil væsken bare skylle den ned i maven, hvor mavesyren dræber den. Virussen vil altså ikke kunne nå at sætte sig i luftrøret og sprede sig til lungerne, lyder det.

    Men det passer ikke. Uanset om der så er tale om vand, eddike eller saltvand. Det skriver blandt andre WHO og Johns Hopkins Medicine.

  3. 4. Saddam Hussein: USA truede med coronavirus

    I 90’erne truede USA ifølge en video med den afdøde diktator Saddam Hussein med at sprede coronavirusset i Irak.

    Dermed skulle virusset være produceret af amerikanerne og nu blive brugt til at true lande som Kina og Iran. Den påstand kan man læse om på Tjekdet.dk.

    Men videoen er ifølge franske AFP manipuleret, og klippet stammer fra 2015, ni år efter diktatorens død, og han nævner hverken corona eller virus med et eneste ord.

    USA er desuden det land i verden, hvor flest personer har mistet livet som følge af covid-19, så de har dummet sig gevaldigt med deres ”hemmelige strategi”, hvis myten skulle være sand. Hvilket den som nævnt ikke er.

  4. 5. NASA registrerede inderes hyldest

    Det amerikanske rumagentur NASA's satellitter skulle ifølge en meget populær WhatsApp-besked i Indien have registreret ”lydbølger af kosmiske dimensioner”, da indbyggerne i det kæmpe land deltog i en fælles-applaus, der skulle hylde sundhedsberedskabet.

    Faktisk skulle inderne have klappet så højt, at det havde svækket coronavirusset og fået den til at trække sig tilbage.

    Men det holder naturligvis heller ikke. NASA har på intet tidspunkt hverken registreret sådanne lydbølger eller er kommet med en udtalelse omkring det. Det skriver blandt andre det indiske faktatjek-bureau PibFact.

Der findes en lang række andre påstande omkring covid-19, coronavirus og behandlinger. Blandt andet at der findes en vaccine, at hårtørrere skulle dræbe virussen, at hvidløg skulle have en gavnlig effekt, og at rigmanden Bill Gates står bag pandemien.

Det er særligt de mere uskyldige, men stadig vildledende påstande, der huserer herhjemme. Det mener Johan Farkas, som er ph.d.-studerende på Malmö Universitet og forsker i emnet.

- Den usikkerhed, som nogle mennesker føler i forbindelse med coronaudbruddet, skaber gunstige forhold for deling af misinformation, siger han til TV 2.

- Når vi sidder isoleret derhjemme, kan vi føle os en smule magtesløse, og så er det fristende at dele et - lidt for - godt råd eller en advarsel med sine venner på de sociale medier. Selvom informationen ikke er korrekt eller bygger på et rygte, kan den meget hurtigt sprede sig, siger han.

Her kan du læse flere falske historier og prøve en quiz, hvor du kan teste din egen kritiske sans.