Coronavirus

Det er nu, vi skal holde fast - ellers kan det 'gå meget galt'

Det er nu endnu vigtigere at være opmærksom på afstand og hygiejne, lyder det fra ekspert.

I morgen begynder ugen, hvor Danmark så småt lukker op efter en måneds nedlukning.

Skolernes mindste klasser og daginstitutioner åbner gradvist, og landet tager de første skridt tilbage mod hverdagen.

To tiltag er nøglen til at få det til at gå så smitte- og smertefrit som muligt: At vi bliver ved med at holde afstand til hinanden og holder den gode hygiejne.

Den negative effekt af unødig kontakt med andre mennesker og nye smittekæder er illustreret i en video fra sundhedsmyndighederne i Ohio (se i toppen af artiklen), der ved hjælp af musefælder og bordtennisbolde viser, hvor lidt der skal til, før rigtig mange mennesker bliver påvirket.

- Endnu vigtigere nu

Og spørger man Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, skal man bestemt ikke undervurdere betydningen af at holde sig på afstand af andre mennesker i de kommende uger.

- Det er endda endnu vigtigere nu, siger han.

For selv om restriktionerne lempes, så er virussen stadig den samme og smitter fortsat via luftbårne dråber.

Ifølge virologen kan det "gå meget galt", hvis afstand og hygiejne bliver glemt i genåbningen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder 1-2 meters afstand i det offentlige rum, undlader håndtryk og store forsamlinger og vasker hænder hyppigt og grundigt.

Sundhedsstyrelsens model for genåbningen er baseret på, at danskerne opretholder den gode håndhygiejne og afstand. Gør vi det, ender mediantallet af indlagte intensivpatienter på 264, men hvis vi slækker på hygiejnen, kan mediantallet af intensivindlagte med covid-19 komme op på 767 personer.

Chokket har lagt sig

I begyndelsen af nedlukningen var opmærksomheden på afstand og hygiejne meget stor. Både politikere og dronningen talte direkte til danskerne, så budskabet indprentede sig med store bogstaver i vores bevidsthed.

Men nu er tiltagene mod covid-19 blevet hverdag, chokket har lagt sig, og derfor er vi tilbøjelige til at glemme alt det, der virkede meget vigtigt i begyndelsen af coronakrisen, mener Allan Randrup Thomsen.

- Det sker, fordi tiltagene virker. Men det er derfor, vi skal holde fast i dem, siger han.

Allan Randrup Thomsen har tre råd til, hvordan vi bedst kan holde smitten på et niveau, der ikke sender smittekurverne på himmelflugt.

Artiklen fortsætter under listen.

Tre tips til at holde fast under genåbningen

 1. Hellere ude end inde

  Smitterisikoen er mindre udenfor end indenfor, fordi afstanden mellem os som regel er større, og vinden forstyrrer dråbespredningen. Dog er afstand stadig vigtig, ligesom man eksempelvis bør være opmærksom på at gå ved siden af folk i stedet for bag dem.

  Et nyt studie peger på, at det kan være en god idé at holde endnu større afstand end 2 meter, hvis man går, løber eller cykler

  - Det er vigtigt, at vi kommer ud, for ellers kan det få både fysiske og psykiske konsekvenser. Så længe man tænker sig om, er det at være ude fint, siger Allan Randrup.

 2. Hold afstand gennem hele indkøbsturen

  - Folk er gode ved betalingen ved kassen, hvor der er afmærkninger, men når man samler varer, tager folk ikke længere samme hensyn som i begyndelsen. Det skal på plads igen. Det er vigtigt, at vi tager høfligheden med igennem hele butikken, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

 3. Samme regler gælder på arbejdspladsen som andre steder

  Når folk så småt begynder på arbejde igen, er det vigtigt, at de samme forholdsregler som gælder andre steder i samfundet kommer med på arbejdspladsen.

  - Man skal sørge for at holde en fornuftig afstand til sine kollegaer og tænke over, at flader som for eksempel en kaffemaskines knapper kan fungere som spredningskilde. Når man har rørt ved noget, som mange andre bruger, bør man derfor bruge håndsprit eller endnu bedre vaske hænder, siger Allan Randrup Thomsen.

Boybands, sangerinder og pensionister

Har man brug for en påmindelse om nødvendigheden af afstand til andre, kan man kaste et blik på kendtes profiler på sociale medier.

Den canadiske sangerinde Céline Dion har lagt en alternativ afstands-version af sit kæmpehit fra 'Titanic' op på Twitter.

Missy Elliott har også genskrevet teksten på sit hit 'Work It', så den kan fungere som en slags tjekliste, inden man forlader sit hjem og går ud offentligheden.

Det nu hedengangne boyband *NSYNC er også klar med en reminder på Twitter. Her er det Justin Timberlake, der bliver brugt til at illustrere, at man helst skal holde sig fra hinanden, også selv om det er ens bandmedlemmer.

Eller også kan man gøre som 77-årige Ingrid Rennerstad. Når hun går ud på sin daglige tur i Stockholms gader, er det bevæbnet med en hjemmebygget tommestok, der effektivt holder forbipasserende på to meters afstand.

77-årige Ingrid Rennerstad vil stadig kunne gå sin daglige tur, selvom hun er i risikogruppen for at få coronavirus. Det har gjort hende kreativ. Video: Silvie Ulrikke Østebø