Coronavirus

Gravides bofæller med milde tegn på corona kan blive testet

Nye retningslinjer betyder, at gravides bofæller, der har milde symptomer, kan blive testet for covid-19.

Hvis en gravid kvindes partner eller andre i samme husstand har milde symptomer på coronavirus, kan de nu blive testet.

Det sker som følge af nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, skriver styrelsen lørdag i en pressemeddelelse.

- Helt konkret betyder det, at lægen kan vurdere, at en person, der deler husstand med en gravid, kan testes, hvis personen har milde symptomer, der kunne være covid-19, siger Camilla Rathcke, centerchef i Sundhedsstyrelsen.

Covid-19 er den sygdom, man kan udvikle, hvis man smittes med coronavirus.

Hvis den gravides partner er smittet, må vedkommende ikke komme med til fødslen. Samtidig bør partneren undgå at smitte den gravide.

- Det kan gøres ved at holde afstand, opholde sig i forskellige rum og gøre rent ofte og grundigt i hjemmet, skriver Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Hvis testen derimod er negativ, må vedkommende gerne være med til fødslen.

Har betydning for den gravide

Opdateringen af retningslinjerne har også betydning for den gravide selv.

Blandt andet skal gravide, der er smittede, ikke længere bære maske under fødslen. Det skyldes, at personalet på sygehusene i forvejen er iført maske og andre værnemidler, hvis den gravide er smittet.

- De nyeste retningslinjer fra Statens Serum Institut beskriver, at det giver nok beskyttelse for alle parter, hvis enten personale eller personen med covid-19 bærer værnemidler, siger Camilla Rathcke.

Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne, så de kan stemme overens med Statens Serum Instituts retningslinjer og styrelsens egne retningslinjer for sundhedsvæsnet.