Coronavirus

Dansk professor så coronastudie i februar: - Det var en gamechanger

Den nye viden om, at coronavirus kunne smitte fra mennesker uden symptomer, gjorde den praktisk taget umulig at inddæmme, siger Jens Lundgren.

Flere partier kræver nu svar på, hvornår regeringen blev klar over faren for smitte fra personer uden symptomer.

Det sker, efter Berlingske lørdag har kunnet fortælle, at Statens Serum Institut allerede i begyndelsen februar var klar over, at en person med coronavirus kan smitte, selvom vedkommende ingen symptomer har.

Alligevel var den danske strategi i flere uger, at Danmark udelukkende testede personer fra højrisikolande ved indrejse til Danmark, hvis de havde symptomer. Det skriver Berlingske.

30. januar udkom et studie i i New England Journal of Medicine, der blandt andet beskrev en kinesisk kvinde, der havde smittet fire personer med sygdommen covid-19, før hun selv viste symptomer. De samme erfaringer havde man gjort sig i Tyskland.

Umulig at inddæmme

Studiet vakte opsigt blandt mange eksperter. Også hos professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, Jens Lundgren, som læste studiet kort efter det udkom.

- Jeg diskuterede det med kollegaer i ind- og udland. Det var en gamechanger i det akademiske miljø og en meget vigtig information, som gjorde, at vi måtte gentænke pandemi-potentialet for denne virus, siger han til TV 2.

Således stod det nu klart for den danske professor og hans kollegaer, at der ikke var tale om en form for sars, som hidtil antaget.

Coronavirus har 80 procent det samme arvemateriale som sars, ifølge Jens Lundgren, og det var denne sygdoms egenskaber, myndighederne reagerede efter.

Men i modsætning til sars viste coronavirus sig nu at kunne smitte fra folk uden symptomer.

Dermed ville inddæmningen af coronavirus også blive betydeligt mere problematisk.

Hvor syge med sars og ebola relativt enkelt kunne identificeres og isoleres, faldt den nye virus i en anden kategori: Den kunne potentielt ikke styres.

- Ekstensiv litteratur over mange år viser, at hvis en virus er i stand til at smitte, før man får symptomer, er det praktisk taget umuligt at inddæmme den, siger Jens Lundgren.

Global konsensus tager tid

Og det bragte nye dilemmaer på banen. Med raske smittebærere, der bevægede sig rundt i en globaliseret verden, hvem skulle så sættes i karantæne, og hvem skulle isoleres?

Den nye viden om coronavirussens smittemønster var så stor en omvæltning, at hele situationen skulle genovervejes, og en ny proces skulle sættes i gang.

- Det tog noget tid, før man kom frem til konsensus - ikke kun i Danmark, men hele verden. Til gengæld fornemmer jeg, at der er en konsensus nu. Det er vigtigt også i forhold til, hvordan vi skal håndtere genoplukningen af landet, siger Jens Lundgren.

Han påpeger, at denne nye viden netop førte til, at alle i Danmark 11. marts fik besked på at holde afstand til hinanden - også selvom de ikke havde nogen symptomer.

Jens Lundgren vil ikke svare på, hvorvidt der gik for lang tid, før de danske myndigheder nåede til den erkendelse og fik den kommunikeret ud til danskerne.

- Verden lærer i øjeblikket næsten fra minut til minut, hvordan vi skal håndtere det her. Jeg er helt sikker på, at næste gang vi får en pandemi - og det får vi engang i fremtiden - så vil vi være bedre rustet, siger han.

Sundhedsstyrelsen ændrede anbefalinger

Torsdag ændrede Sundhedsstyrelsen de officielle råd og anbefalinger om, hvorvidt smittede personer uden symptomer kan smitte andre med coronavirus. Således vil myndighederne fremadrettet tydeliggøre, at smitten fra personer uden symptomer - på befolkningsniveau - kan være "betydelig".

Hidtil har Sundhedsstyrelsen omtalt risikoen for symptomfri smitte som "ubekræftet" eller "meget lille".

Ændringen er sket, efter Berlingske har beskrevet, hvordan 11 internationale forskningstudier viser, at personer uden symptomer i væsentlig grad smitter andre. Både danske og internationale topforskere har til avisen vurderet, at det er veldokumenteret, at personer uden symptomer sagtens kan bære sygdommen videre.