Coronavirus

Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger om coronasmitte

Smitten fra personer uden symptomer kan nu være "betydelig". Søren Brostrøm erkender, at styrelsen er "for upræcis".

Sundhedsstyrelsen har torsdag ændret de officielle råd og anbefalinger om, hvorvidt smittede personer uden symptomer kan smitte andre med coronavirus, skriver Berlingske på baggrund af oplysninger fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Således vil myndighederne fremadrettet tydeliggøre, at smitten fra personer uden symptomer - på befolkningsniveau - kan være "betydelig".

Hidtil har Sundhedsstyrelsen omtalt risikoen for symptomfri smitte som "ubekræftet" eller "meget lille".

Brostrøm: Vi er for upræcise

Ændringen er sket, efter Berlingske har beskrevet, hvordan 11 internationale forskningstudier viser, at personer uden symptomer i væsentlig grad smitter andre. Både danske og internationale topforskere har til avisen vurderet, at det er veldokumenteret, at personer uden symptomer sagtens kan bære sygdommen videre.

- Jeg kan godt se, at vi er for upræcise. Vi skal være mere tydelige og præcise i vores beskrivelse af, at på befolkningsniveau kan smitten fra asymptomatiske godt være betydelig, og at vi på det punkt gradvis bliver klogere, blandt andet med helt nye data omkring størrelsen af mørketallet, som kan sige noget om, at der er mange, som er blevet smittet uden at have symptomer, skriver Søren Brostrøm i en mail til Berlingske.

Hidtil har Sundhedsstyrelsen lagt vægt på, at der er en meget lille risiko for smitte fra personer, som ikke har symptomer på coronasmitte.

Mange smittede har ingen symptomer

I marts viste en omfattende test af indbyggerne i den italienske by Vó vest for Venedig, at flere personer uden symptomer kan være bærere af smitten. Ud af 3300 personer, som blev testet, blev 88 testet positive.

Det overraskende var dog, at 70 procent af dem hverken havde haft typiske symptomer som feber, hoste, vejrtrækningsbesvær eller andre tegn på sygdommen, ifølge italienske La Repubblica og britiske The Guardian.

Et lignende resultat har vist sig på Island, hvor myndighederne også har testet bredt i befolkningen. Ud af øens 367.000 indbyggere er 9768 personer – både med og uden symptomer – blevet testet, oplyser regeringen. Over halvdelen af de smittede islændinge havde ikke oplevet nogen symptomer.

Væsentlig forklaring

At den nye coronavirus smitter så voldsomt, før man får symptomer som eksempelvis hoste, feber eller åndedrætsbesvær, er en væsentlig forklaring på, at virussen på kort tid har spredt sig og lammet store dele af verden, lød det.

12. marts offentliggjorde Sundhedsstyrelsen, at de skiftede fra en inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi, hvor tests bliver prioriteret til de patienter, der er alvorligt syge.

1. april blødte de op på strategien, så nu også patienter med milde symptomer og ansatte i ældre-, social- og sundhedssektoren, der har meget patientkontakt, kan blive testet ved mistanke om covid-19.