Samfund

Pandaer på første date: Gør klar til unger

Xing Er og Mao Sun blev for første gang lukket ind i det samme bur. Dyrepasserne håber, det vil føre til et par pelsede unger.

Selvom det meste af Danmark er lukket ned, sker der stadig spændende aktiviteter rundt omkring.

I hvert fald når det kommer til den ellers mennesketomme zoologiske have i København, hvor både dyrlæger og dyrepassere fredag har fulgt pandaanlægget med spænding.

For første gang siden de kom til Danmark for et år siden, har man nemlig ladet de to kinesiske pandaer, Xing Er og Mao Sun, møde hinanden.

Et stævnemøde, som dyrlægerne håber på sigt vil føre til et par pelsede unger. Hunnen, Mao Sun, er nemlig i brunst.

Derfor stod alles øjne i zoologisk have på stilke i dag, da pandaerne blev låst ind i det samme bur.

- Det har været en mega spændende dag, fortæller dyrlæge i Københavns Zoo Mads Bertelsen til TV 2.

Dagen lod dog i første omgang ikke til at være meget anderledes end alle andre for Mao Sun, der bare lå og sov. Men efter en time skete der en forløsning.

De to pandaer begyndte at tumle rundt.

Personalet var både glade og lettede over, at det første møde var gået så godt. Alternativet var, at de to pandaer ville modarbejde hinanden og blive aggressive.

Og det ville have spildt mange måneders arbejde.

Det første møde mellem de to pandaer har nemlig krævet lang forberedelse fra dyrepassernes side. De to pandaer er fem og seks år gamle - og de har aldrig prøvet at parre sig før.

- Og det er ikke så enkelt, som man skulle tro, siger Mads Bertelsen.

Skulle regne nøje efter

Siden juli har dyrepasserne studeret pandaerne og trænet dem til at skulle parre sig, og i januar lukkede man for første gang hanpandaen Xing Er ind i Mao Suns anlæg, så han kunne efterlade en masse duftspor til hende.

Alle de forberedende trin kulminerede fredag, da man lukkede pandaerne ind i det samme anlæg.

- Vi har brugt flere måneder på at lede hen til denne her sammenlukning. Det er jo dyr, der lever helt alene normalt. Også her i hver deres del af anlægget. Vi har sørget for at fodre dem op til den her brunst, som vi vidste ville komme i april, siger Mads Bertelsen.

Dyrepasserne fik fingerpeg om hunnens brunstperiode efter at have analyseret hendes urin på laboratoriet og holdt øje med hendes kønsdele.

Unger kan komme i sensommeren

Det er ekstremt vigtigt at vide, hvornår hunnen har ægløsning, for chancen for, at hun bliver drægtig, er størst i de første 12 til 20 timer.

Og der er kun én chance. Mens mennesker har ægløsning hver måned, sker det kun en gang om året for pandaer.

Dyrlægen håber, at selve parringen sker lørdag, hvor hunpandaen Mao Sun har ægløsning og dermed er mest modtagelig.

Hvis en parring lykkes lørdag og alt går, som det skal, vil Mao Sun føde i august. Derefter er planen, at ungerne skal sendes til Kina, når de er 2,5 år gamle. Det er en del af den aftale, som Danmark lavede med Kina.

Perspektiv

Ro førte til parring

For at undgå at coronavirussen skulle sprede sig yderlige, valgte myndighederne at lukke Ocean Park, som er en zoologisk have i Hong Kong, midlertidigt ned.

Men stilheden fra besøgende var åbenbart det, der skulle til, for at parkens to pandaer, Ying Ying og Le Le, gad at parre sig.

I 10 år har medarbejderne ellers forsøgt at få de to pandaer til at få unger på naturlig vis.

Nu venter dyrepasserne spændt på at se, om det fører til unger.