Samfund

Dronningen er "ikke ganske overbevist om", at klimaforandringer er direkte menneskeskabte, siger hun

Ifølge kongehusekspert er dronning Margrethes udtalelser meget usædvanlige.

Dronning Margrethe mener ikke, at vi som samfund bør panikke over klimaforandringerne.

Det siger hun i et længere interview i Politiken, hvor regenten forholder sig til klimadebatten.

- Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabte – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om, siger dronning Margrethe.

Ekspert: Meget usædvanligt

Ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen er dronningens udtalelser "meget usædvanlige".

- Hun har aldrig været bange for at komme med sine synspunkter, uanset hvor kontroversielle de er. Hun mener åbenbart, at debatten har været præget af for meget panik, siger han og tilføjer, at hendes udsagn ikke er partipolitisk af den simple årsag, at dronningen ifølge Hovbakke Sørensen med den kommentar er uenig med samtlige partier på Christiansborg.

Dronningens kommentarer vil blive husket, mener han.

- Sådan som hun er citeret i Politiken, så går hun imod den gængse holdning i den brede befolkning. Det er en af de udtalelser, man ikke vil glemme. Hun sagde noget lignende i 1997, men der var tiden også en helt anden, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Dronningen har før kommenteret klimadebat

Lignende toner fra dronningen kom sidste år, da hun blev interviewet til Expressen.

Her gav hun udtryk for, at man bør holde hovedet koldt uden at få kolde fødder, når man taler klima.

- At reagere i panik er aldrig en god idé, sagde hun.

Senere i interviewet uddybede hun, at hun tror, der er en forskel på klimadebatten i Sverige og Danmark.

- Egentlig er det underligt, at man i et land som Sverige, hvor afstandene er så store, skal skamme sig over, at man flyver. Men man kan jo ikke køre trillebør fra Malmø til Haparanda, hvis jeg må udtrykke mig sådan, sagde dronningen med henvisning til en svensk by helt oppe nordpå ved grænsen til Finland.

- Vi har en fælles forpligtelse

Dronningen talte også om klimaforandringerne i sin seneste nytårstale, da hun kommenterede, hvor sårbar kloden er.

- Det er vi ved at lære at indse, og det kan godt bekymre – ikke mindst mange unge, som ser klimaforandringerne, der gør sig tydeligt gældende i disse år. Vi har en fælles forpligtelse for vores smukke klode, så myldrende fuld af liv. Det er en væsentlig udfordring for os alle i dag, og det gælder om, at vi alle er opmærksomme på, hvordan vi lever, og hvad vi gør, lød det nytårsaften fra monarken.