Coronavirus

Parallelsamfundene har 'kronede dage' under coronakrisen, siger forening

Det skaber gode forhold for at udøve negativ social kontrol, at Danmark er lukket ned på grund af coronakrisen, advarer organisationer.

Flere organisationer retter et bekymrende blik mod dem, der lever med æresrelateret social kontrol bag hjemmets fire vægge. Især i en tid uden mulighed for at forlade dem, når landet er lukket ned for tredje uge i træk.

Det har medført, at "parallelsamfundene har kronede dage, fordi fokusset er fjernet fra dem", mener Nader Askhani, der er formand for foreningen Ny Identitet.

- Samfundets fokus på social kontrol og på parallelsamfund er fuldstændig fjernet, siger Nader Ashkani til TV 2.

Foreningen hjælper både mænd og for det meste kvinder med at flygte fra negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter i familien.

Lige nu oplever foreningen at få over tre gange så mange henvendelser som normalt. Foreningen vil ikke offentliggøre de konkrete tal af hensyn til dem, som foreningen hjælper.

Hvad er negativ social kontrol?

Negativ social kontrol er, når nogen handler, styrer, kontrollerer eller straffer familiemedlemmer, hvilket forhindrer dem i at bestemme over deres eget liv. Det kan for eksempel være, om de vil gå til noget i fritiden, hvordan de går klædt, hvem de er venner med og hvem, de vil giftes med. 

I daglig tale omtales den negative sociale kontrol ofte blot som social kontrol.

Her kan du få svar på flere spørgsmål om negativ social kontrol.

Ingen mulighed for dobbeltliv

Nader Ashkanis vurdering er, at familier, der tyer til social kontrol, lige nu øjner en mulighed for at trække de unge til sig i forbindelse med coronakrisen.

Han kalder det ”meget, meget bekymrende”, og understreger, at de kvinder, der er udsat for æreskrænkelser, nemt kan glemmes, fordi de ikke udgør en fare for samfundet i modsætning til unge radikaliserede mænd.

Mange af de kvinder, der henvender sig til Ny Identitet, lever i forvejen et dobbeltliv. De siger, de går på biblioteket eller på arbejde, men i virkeligheden går de ud for at se deres kæreste eller en veninde.

Det kan de ikke nu, forklarer Nader Ashkani.

- Det skaber konflikter derhjemme, hvor begge parter har en kortere lunte, end hvad de plejer at have, siger han.

Det, Ny Identiet hører igen og igen fra de unge kvinder, der kontrakter dem, er, at ”hvis bare de kunne tage i skole eller bare lade som om”, kunne de få et lille åndehul i hverdagen.

Nu skal de være hjemme i stedet for, hvor forældrene kan tjekke deres telefoner for at finde ud af, om deres døtre snakker med en af det modsatte køn.

Overvågning 24/7

I modsætning til Ny Identitet, har organisationen RED, Center mod æresrelaterede konflikter, oplevet nærmest det modsatte.

Deres hotline er næsten stille, og der er masser af pladser på deres safehouses, oplyser direktør for RED Center, Anita Johnson i et skriftligt svar til TV 2.

- Vi tror, det hænger sammen med, at de unge bliver overvåget 24/7 i øjeblikket og ikke kan række ud til skoler, kommuner og fagfolk, siger Anita Johnson.

Her siger hun også, at de i RED er ”ret bekymret for dem, som lever med social kontrol”.

En anden form for social kontrol

Grundlæggende handler ærerelateret social kontrol om familiens ære, og om hvordan andre ser og taler om dem. Især om familiens kvinder, fordi de skal fremstå ærbare, forklarer Sofie Danneskiold-Samsøe, lektor og underviser i ’æresrelateret social kontrol’ i etniske minoritetsmiljøer ved Københavns Professionshøjskole.

Det gør de blandt andet ved så vidt muligt at holde kvinderne hjemme og ved at kontrollere deres færden uden for hjemmet for ikke at så tvivl om deres ærbarhed, siger hun.

- Lige nu er der en anden form for social kontrol, nemlig myndighedernes indskrænkning, der begrænser ens gøren og laden uden for hjemmet, og dermed gør det nemmere for familier at udføre social kontrol, siger Sofie Danneskiold-Samsøe.

Derfor har de ikke samme mulighed for at kommunikere med omverdenen under de aktuelle omstændigheder, hvis de ønsker at tage kontakt til en organisation, siger Sofie Danneskiold-Samsøe.